Jambon: ‘Nog geen beslissing over prioriteit partnergeweld’
Jan Jambon Foto: BELGA

De Lokale Politie beschouwt partnergeweld niet meer als prioritair in het Nationaal Veiligheidsplan. Groen betreurt het ‘foute signaal’ en Amnesty International wil dat ‘partnergeweld prioritair blijft’. ‘Er is nog geen beslissing genomen’, reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘Het betekent ook niet dat de aandacht voor partnergeweld effectief zal verdwijnen.’

In het nieuwe Nationaal Veiligheidsplan voor de periode 2016-2020 wordt partnergeweld niet langer als prioriteit gezien door de politie. ‘Gelukkig gaat het om de mening van één persoon die vertegenwoordiger is van de lokale politie’, reageert bevoegd minister Jambon.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigt dat er gesnoeid zal worden in het aantal prioriteiten in het Nationaal Veiligheidsplan. Momenteel zijn dat er nog tien. ‘Het is prematuur om te zeggen dat partnergeweld eruit zal vallen’, zegt woordvoerder Olivier van Raemdonck. ‘Wij nemen akte van de mening van de Lokale Politie. Maar momenteel is de oefening nog bezig. Bovendien staat prioriteit hierbij niet gelijk aan meer aandacht.’

Stap terug

De oppositie vindt dat de aandacht niet mag verslappen. ‘Politiemedewerkers moeten verder gesensibiliseerd worden. Er moet ook voldoende aandacht naar interne en externe doorverwijzing van slachtoffers gaan’, zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke (GROEN).

SP.A vindt het antwoord van Jambon teleurstellend. ‘De politie dreigt een stap terug te zetten, terwijl ze slachtoffers net een helpende hand zou moeten reiken’, besluiten SP.A-kamerleden Karin Jiroflée en Karin Temmerman.

Ook Amnesty International roept op om intrafamiliaal geweld en seksueel geweld als prioriteiten te behouden. ‘De houding van de politie is een kaakslag voor de meer dan 40.000 slachtoffers’, zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International.