NIPT-test wordt goedkoper
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block Foto: Jimmy Kets

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt 70 euro goedkoper. Dat heeft het College van de Belgische Genetici donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een bloedtest die al vroeg in de zwangerschap met 99,9 procent zekerheid kan zeggen of een kind downsyndroom heeft. Het voordeel van de test is dat er meestal geen risicovolle vruchtwaterpunctie nodig is, waardoor naar schatting 50 miskramen per jaar vermeden kunnen worden.

In februari dit jaar startte minister van Volksgezondheid Maggie De Block een overleg met het RIZIV over de NIPT. Daaruit bleek dat de terugbetaling van de test aan vrouwen die tot de risicogroep behoren zelfs een besparing zou opleveren, omdat vruchtwaterpuncties en de ziekenhuiskosten veroorzaakt door eventuele complicaties wegvallen. De Block heeft daarom gevraagd aan de Technisch Geneeskundige Raad om een concreet voorstel uit te werken.

‘De hoge kostprijs van de NIPT is zeker een obstakel voor de implementatie als screeningsmethode voor alle zwangere vrouwen’, zegt het College van de Belgische Genetici, dat de acht Belgische genetische centra verenigt. In afwachting van de terugbetaling van de test heeft het College aangekondigd dat het de prijs voor zo’n test vanaf 1 mei dan ook zal verminderen, van 460 naar 390 euro.

Het College hoopt met de prijsdaling de overheid aan te sporen om de terugbetaling zo snel mogelijk in te voeren. ‘De genetische centra zijn ervan overtuigd dat deze prijsdaling ertoe kan bijdragen dat de test voor meer patiënten toegankelijk wordt en hopen dat dit een duidelijk signaal mag zijn naar de overheid om op korte termijn terugbetaling te voorzien’, luidt het.