MR en PS willen zich met elkaar verzoenen
PS en MR (hier Paul Magnette en Charles Michel) willen zich verzoenen Foto: BELGA

De voormalige ministers Louis Michel (MR) en Jean-Pascal Labille (PS) lanceren een oproep tot verzoening tussen hun partijen.

De MR en de PS leven sinds de verkiezingen en de regeringsvormingen van 2014 op gespannen voet, maar volgens Michel en Labille is het belangrijk dat de twee partijen met elkaar kunnen praten. Ze zeggen dat donderdag in twee afzonderlijke interviews in La Libre Belgique.

Labille was minister in de regering-Di Rupo en is de topman van de Waalse socialistische mutualiteit. Zijn partij, de PS, levert de minister-president van de Waalse regering en van de Franse gemeenschapsregering, maar zit niet in de federale regering van Charles Michel (MR).

Het is belangrijk dat de twee Franstalige partijen opnieuw met elkaar leren omgaan, vindt Labille. ‘Maar het stilzwijgen van links is niet te koop’, waarschuwt hij. Er kan ook geen sprake van zijn dat de linkse gemeenschappelijke actie - dus de PS, vakbond FGTB en de socialistische mutualiteit - zich terughoudend opstellen terwijl de maatschappelijke context ‘allesbehalve banaal’ is.

Louis Michel, ex-minister van Buitenlandse Zaken en huidig Europees parlementslid, voorspelt dat PS en MR zich uiteindelijk wel weer zullen verzoenen. Hij ziet de spanning tussen de twee partijen nu al afnemen. ‘Volgens mij is niets definitief gebroken. Het staat in de sterren geschreven dat de liberalen en de socialisten opnieuw zullen moeten samenwerken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig