‘Waar zit je nu, dom blondje?’
Melih Gökçek. Foto: AFP

Melih Gökçek, de burgemeester van Ankara, heeft zich op Twitter niet van zijn beste kant laten zien. Naar aanleiding van de rellen in Baltimore schoffeerde hij de Amerikaanse diplomate Marie Harf.

‘Come on blonde, answer now...’ tweette burgemeester Gökçek vanochtend. In zijn tweet zaten twee foto’s: een van twee agenten die een relschopper in Baltimore aanpakken en een van Marie Harf, woordvoerster van het State Departement, zeg maar het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

 

 

De burgervader van de Turkse hoofdstad voegde er ook nog aan toe: ‘Waar zit je nu, dom blondje, jij die de Turkse politie beschuldigde van overdreven geweld? Volgens jou was de reactie van de (Turkse) overheid tijdens het Taksim-protest zorgwekken. Maar als het over jouw land gaat, is het normaal om een avondklok in te stellen?’

Daarmee verwijst Gökçek naar het protest rond het Taksimplein van eind mei, begin juni 2013 in Ankara. De Turkse politie trad toen erg hardhandig op. Er vielen acht doden, 8.000 gewonden en talloze arrestaties. Washington veroordeelde toen het optreden van de Turkse overheid.

Nu probeert Gökçek de bal terug te kaatsen door te verwijzen naar de rellen in de Amerikaanse stad Baltimore, waar sinds dinsdagavond 28 april een avondklok geldt. Ook de Turkse media die president Erdogan steunen, veroordelen de aanpak van Baltimore.

Vreemde vlerk

Melih Gökçek is geen onbesproken blad. De baas van de Turkse hoofdstad is onvoorwaardelijk trouw aan president Recep Tayyip Erdogan en diens AKP. Maar zijn critici noemen hem ‘Mehdi, de gek’.

Zo plaatste hij begin april nog een standbeeld van een 6 meter grote robot in de stad, om een nieuw pretpark te promoten. Daar kwam kritiek op en de Turkse architectenvereniging diende zelfs een klacht in. Dus besliste hij enkele dagen later om de robot te vervangen door een dinosaurus.

Maar het blijft niet bij esthetische discussies. Zijn vijfde verkiezing tot burgemeester wordt overschaduwd door beschuldigingen van fraude. Vicepremier Bülent Arinç beschuldigde de burgemeester onlangs van corruptie. En Selahattin Demirtas, co-voorzitter van de partij HDP, beschuldigt hem van chantage. Gökçek zou compromitterende beelden van zijn eigen partijleden gebruiken om langer aan de macht te blijven.