‘EU-lidstaten mogen holebimannen verbieden om bloed te geven’
Foto: Marco Okhuizen

Europese lidstaten mogen holebimannen permanent uitsluiten als bloeddonor, als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dat heeft het Europees Hof van Jusitie op woensdag beslist.

Het hof moest zich uitspreken over deze kwestie nadat een Franse homo een klacht had ingediend, omdat hij zich gediscrimineerd voelde. Ook in ons land mogen holebimannen geen bloed geven.

Homoseksuele mannen zijn van bloeddonatie uitgesloten omdat de kans op overdracht van het hiv-virus in deze groep heel groot zou zijn. Dit virus kan aids veroorzaken.

Voorwaarden

Het Europees Hof stelt wel duidelijk dat aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Zo moet aangetoond worden dat de uitgesloten personen een groot risico hebben om ernstige infectieziekten, zoals HIV, op te lopen en dat efficiënte detectietechnieken of minder belastende methoden om een hoog niveau van bescherming te waarborgen, ontbreken.

Als iemand in ons land naar de rechtbank zou stappen tegen het algemene verbod, dan zal het Rode Kruis dus moeten bewijzen dat er geen andere mogelijkheden zijn om HIV-besmetting te voorkomen.

Discriminatie in Nederland

In Nederland is woensdagochtend het tegenovergestelde beslist. Het verbod voor homoseksuele en biseksuele mannen om bloed te geven is discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens in Nederland geoordeeld.

Uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en de Nederlandse stichting Sanquin Bloedvoorziening, dat in Nederland de bloeddonatie regelt, blijkt dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed. Reden dus om het donorselectiebeleid aan te passen, zo stelt het college.