Chemo kan straks ook in de woonkamer
Foto: BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat nog dit jaar proefprojecten opstarten om patiënten die chemotherapie krijgen, in de eigen woonkamer te behandelen.

Voor een chemokuur of een intraveneuze antibioticakuur moeten patiënten vandaag doorgaans naar het ziekenhuis. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start nu met pilootprojecten waarbij patiënten zulke behandelingen in de eigen woonkamer krijgen. Dat maakte ze gisteren bekend in de kamercommissie Volksgezondheid.

De proefprojecten passen in de grondige hervorming van de ziekenhuisfinanciering die De Block heeft voorgesteld. Een van de speerpunten is dat de hospitalen niet langer ‘beddenhuizen’ zijn waar patiënten onnodig lang verblijven. In vergelijking met andere West-Europeanen verblijven Belgische patiënten namelijk lang in het ziekenhuis: gemiddeld 7,2 dagen tegenover 6,3 dagen in andere West-Europese landen.

Naar verluidt zijn er ziekenhuizen die zich op dit moment klaarmaken om omvattende projecten voor ambulante chemo op poten te zetten. Ze komen in aanmerking als pilootproject.

‘Door de pilootprojecten zullen we de kinderziekten eruit kunnen halen’, zegt De Block. Volgens de planning die ze gisteren aan de kamercommissie voorlegde, worden de projecten vanaf eind 2017 geëvalueerd, en (bij gunstige evaluatie) vanaf 2018 op grote schaal uitgerold.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig