De Amerikaanse president Obama heeft de rellen in Baltimore scherp veroordeeld. De stad was maandag het toneel van plunderingen en geweld. Agenten hebben dinsdagavond opnieuw rookbommen en pepperspray gebruikt tegen betogers die ondanks de avondklok toch op straat waren gekomen.

De president noemde de relschoppers criminelen. 'Wie met een koevoet deuren openbreekt, protesteert niet, maar steelt en plundert', benadrukte hij. Het geweld werpt een schaduw over het vreedzame protest van de dagen voordien, verklaarde Obama. 

Jonge zwarte mannen worden nog te vaak slecht behandeld door politiediensten, zei Obama verder. ‘Als onze samenleving dit probleem echt wil oplossen, kunnen we dat. Maar dan moet iedereen wel erkennen dat dit echt belangrijk is.’

Baltimore is een stad aan de oostkust van de VS, niet ver van de hoofdstad Washington. Het werkloosheidscijfer is er met 52 procent bijzonder hoog.

Politie gebruikt pepperspray om manifestanten uiteen te drijven

Het is al dagenlang onrustig in de stad aan de Oostkust door protesten. De gouverneur heeft de noodtoestand uitgeroepen en sinds dinsdagavond 22 uur geldt er een week lang een avondklok. De National Guard - een paramilitaire eenheid - zal door de stad patrouilleren zolang de noodtoestand van kracht blijft. 

Ook de politie is dinsdagavond massaal aanwezig in de straten om de avondklok te doen respecteren. Een honderdtal manifestanten bleef na 22 uur toch op straat rondhangen en bekogelde de politie met flessen. De politie heeft rookbommen en pepperspray gebruikt tegen die betogers.

De rellen braken uit na de begrafenis van Freddie Gray, de 25-jarige Afro-Amerikaan die op 19 april overleed aan de gevolgen van een halswervelbreuk die hij een week eerder bij zijn arrestatie had opgelopen.

Orioles spelen zonder publiek

Door de onlusten zal de plaatselijke honkbalploeg, The Baltimore Orioles, haar thuiswedstrijd tegen de Chicago White Sox woensdag achter gesloten deuren spelen. Twee andere ontmoeting met de Chicago White Sox zijn verplaatst naar eind mei. De wedstrijden tegen Tampa Bay Rays komend weekend zullen in Florida worden gespeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in