Politie schrijft tiental pv's bij evacuatie voor vliegtuigbom in Melle
Geëvacueerde omwonenden wachten tot ze mogen terugkeren naar huis. Foto: Nicolas Maeterlinck/belga

In Melle bij Gent moest een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog dinsdagavond ontmijnd worden. Bijna 3.000 mensen werden geëvacueerd. Wie weigerde, kreeg een pv.

In Melle bij Gent is Dovo er dinsdagavond rond 21.20 in geslaagd om een Engelse vliegtuigbom van 500 pond te ontmijnen. Het springtuig dateert uit de Tweede Wereldoorlog en werd gevonden tijdens een preventieve zoekactie op de site van de NMBS tussen de Nonnenwegel en de Vijverwegel.

Uit voorzorg moesten 2.912 mensen die binnen een perimeter van 400 meter wonen hun huis verlaten. Maar een tiental mensen weigerde dat te doen.

'Wie niet geëvacueerd wil worden krijgt een pv', zei korpschef Yves Asselman van politiezone Rhode en Schelde daarover. 'Die mensen vertragen de hele operatie nodeloos en ze brengen anderen in gevaar. Door hun koppigheid kunnen ook anderen niet sneller naar hun woning. Ook zorgt die vertraging voor financiële schade. Die mensen beseffen niet dat door dwars te liggen, ze zelf gevaar lopen.'

Bij een vorige evacuatie, toen halverwege november 2014 een bom gevonden werd die half zo zwaar woog, waren er maar enkele weigeraars. Met de processen-verbaal wil korpschef Asselman een signaal geven naar weigeraars bij toekomstige evacuaties.

Spoorhinder

Er was veel hinder voor het spoorverkeer tussen Gent, Aalst, Dendermonde en Zottegem. Pas om 21.20 uur konden de treinen weer rijden maar de vertragingen bleven aanhouden tot het einde van de dag.

Er werd ook een veertigtal straten afgesloten en de verkeershinder concentreerde zich rond de Brusselsesteenweg, het op- en afrittencomplex met de R4 en de verbindingswegen van en naar Merelbeke.

Er is een informatienummer geopend. Wie vragen heeft kan terecht op het nummer 09 210 07 99.