Vliegtuig B-Fast aangekomen in Nepal
Duitse reddingswerkers raakten eerder al ter plaatse en zoeken met speurhonden naar mensen onder het puin in Kathmandu. Foto: rtr

Het Belgische team van B-Fast is dinsdagavond na zonsondergang geland op de luchthaven van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, ruim 45 uur na het vertrek op Melsbroek. Zaak is nu zo snel mogelijk de tien ton aan materiaal uit te laden en bij de VN aan te kloppen om te vernemen waar het team precies ontplooid zal worden.

De zwaar overbevraagde luchthaven van Kathmandu kon de Belgen uiteindelijk pas dinsdagavond ontvangen, en slechts nadat er groen licht kwam om na zonsondergang te landen tussen de hoge bergen van de Himalaya. Goed nieuws dus voor de reddingswerkers, maar ook voor de 87 mensen - onder wie 41 Belgen - die normaal gezien enkele uren later met het vliegtuig uit Nepal zullen vertrekken.

Een deel van het team start meteen met het uitladen van tien ton aan tenten, levensmiddelen, medisch en reddingsmateriaal, wat vermoedelijk zowat twee uur zal duren. De medische ploeg vertrekt dan weer zo snel mogelijk om een gekwetste op te halen die - als zijn of haar toestand het toelaat - met het Belgische vliegtuig zou moeten vertrekken.

Hopelijk nog levenden onder het puin
Dat er woensdagochtend vier volle dagen verstreken zullen zijn sinds de zwaarste aardbeving zaterdagochtend, doet het team niet wanhopen. 'Het grote voordeel is dat andere teams intussen al sectoren verkend hebben. Zij hebben dus plaatsen aangeduid waar de kans erg groot is dat we nog mensen levend van onder het puin zullen kunnen halen', verduidelijkt hoofd van het zoek- en reddingsteam Rik Telamon nog.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om het toestel met 43 Belgische reddingswerkers uit New Delhi richting Kathmandu te krijgen. Vanmorgen kwam het nieuws dat het mogelijk was om in Nepal te landen, maar later kwam het bericht dat het toch te druk was en de Belgen hun prioriteit weer kwijt waren. Kort na de middag kon het B-Fast-team dan toch vertrokken. Het B-Fast team bereikte uiteindelijk de hoofdstad Kathmandu om 21 uur plaatselijke tijd. 

Daarmee kan de missie van B-Fast toch op gang komen. De aankondiging dat de reddingswerkers niet in Kathmandu zouden geraken terwijl ze al op het vliegtuig zaten, was voor hen een bijzonder bittere pil. 'Zo frustrerend', klonk het vloekend binnen het gemotiveerde team, dat intussen al meer dan veertig uur onderweg is.

Artsen Zonder Grenzen

Een team van Artsen zonder Grenzen België trekt intussen vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu door naar de regio Gorkha. 'Volgens verschillende bronnen zijn daar grote medische behoeften, in geïsoleerde, moeilijk bereikbare dorpen', aldus AzG-woordvoerder Raphaël Piret. Het tienkoppige team van AzG bestaat uit chirurgen en andere medische profielen, en brengt 1.200 kg materiaal mee, waaronder chirurgisch materiaal dat hen in staat stelt om drie dagen lang autonoom te opereren.

Vanuit Oostende zijn maandag ook twee cargotoestellen, met aan boord 30 ton materiaal, opgestegen. 'Door de opstopping op de luchthaven van Kathmandu is het nog niet zeker dat die toestellen vandaag/dinsdag daar zullen kunnen landen', aldus Piret.

Het werk van AzG in Nepal wordt op dit ogenblik nog gefinancierd door haar Noodhulpfonds (BE73 0000 0000 6060). Er is nog geen oproep tot fondsenwerving gelanceerd, maar 'afhankelijk van de grootte en duurtijd van de noodhulp kan deze beslissing nog herzien worden', klinkt het bij de ngo. Artsen zonder Grenzen maakt geen deel uit van het Consortium 12-12.