Vlaming houdt weer van België
Foto: Maarten De Bouw
Voor het eerst sinds de jaren negentig kalft de steun voor een staatshervorming af. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Meer dan vroeger krijgt België de voorkeur.

Na de verkiezingen van mei 2014 bevroeg de KU Leuven in haar gereputeerde ISPO-onderzoek 1.183 kiezers over hun overtuigingen. De communautaire trendbreuk, vergeleken met de verkiezingen van 2007 en 2010, springt in het oog.

Voor het eerst sinds de jaren 90 neemt de animo voor meer Vlaamse bevoegdheden af. Het aantal separatistische kiezers halveert, terwijl de groep die voorstander is van de huidige staatsstructuur meer dan verdubbelt. De kiezers die meer of alle bevoegd­heden in Vlaamse handen willen, hebben voor het eerst sinds lang geen meerderheid meer. Vlamingen identificeren zich daarentegen meer dan vroeger met België. De voorkeur voor Vlaanderen als ultiem beslissingscentrum ligt lager dan ooit en de tendens naar verdere vervreemding van de Franstalige Belgen lijkt omgebogen.

Die vaststellingen zijn opmerkelijk, aangezien de Vlaams-nationalistische N-VA de grote overwinnaar van de afgelopen verkiezingen was. Die zege kan volgens de ISPO-onderzoekers niet verklaard worden door een toenemend Vlaams-nationalistisch bewustzijn. Veeleer lijkt het dat de N-VA anticipeerde op het veranderende denkpatroon bij de kiezers met de befaamde ‘bocht van Bracke’, waarin de partij volop ging voor een ‘sociaaleconomische herstelregering’. Ook bij de N-VA-kiezers zelf nam het thema staatshervorming in belang af als stembepalende factor.

De oorzaken voor de trendbreuk zijn allicht te zoeken in de bewogen politieke jaren 2007-2011 en de communautaire moeheid bij de bevolking die daarvan het gevolg is. Een deel van het kiezerspubliek is tevreden dat zijn eisen eindelijk zijn uitgemond in een nieuwe staatsstructuur en wil geen terugkeer naar de communautaire onderhandelings­tafel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in