Wat verandert allemaal op 1 mei?
Foto: Shutterstock

Een nieuwe maand, dat betekent dat weer een aantal zaken veranderen, of verdwijnen. Een overzicht.

Standaard minimumtarief in kinderopvang wordt duurder

Het standaard minimumtarief in de kinderopvang zou oorspronkelijk op 1 april opgetrokken worden naar 5 euro. Zou, want er rees een pak kritiek tegen die verhoging. Maar op 1 mei wordt de verhoging toch uitgevoerd. Er blijven wel lagere tarieven mogelijk voor kwetsbare groepen. En aan de geplande tariefverhoging zelf verandert niets.

De Lijn snijdt in belbussen en zondagsdienst

Op 1 mei voert de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn opnieuw een aantal wijzigingen door, na onder meer de tariefverhoging op 1 februari. Ze hebben dit keer vooral betrekking op een aantal belbussen en de zondagsdienst. Concreet worden drie belbusgebieden in de provincie Antwerpen geschrapt, en wordt op zondag het busaanbod ingeperkt tot de periode tussen 10 en 19 uur (al zijn lokaal wel nog uitzonderingen mogelijk). Op 25 juni zullen vervolgens nog eens zeven belbusgebieden in Vlaams-Brabant worden geschrapt.

Vliegen naar Avignon, Bologna, Nice en Venetië wordt mogelijk vanuit Luik

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines vliegt vanaf 1 mei vanuit Luik met vijf lijnvluchten per week naar Nice en Venetië, en vier per week naar Avignon en Bologna. Zowel toeristen als zakenreizigers zullen van de vluchten gebruik kunnen maken.

FIFA verbiedt Third Party Ownerships voor voetballers

Voetballers zullen vanaf 1 mei niet langer eigendom kunnen zijn van een derde investeerder, zoals managers of vennootschappen. Het Uitvoerend comité van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft eind vorig jaar besloten paal en perk te stellen aan dit systeem, het zogenoemde ‘Third Party Ownerships’. Het systeem is vooral populair in Zuid-Amerika, maar vond recent ook meer ingang in Europa. Zo bezit Club Brugge 65 procent van de transferrechten van zijn 21-jarige Braziliaanse speler Felipe Gedoz. De rest is in handen van investeerders.