Kherbache stopt definitief als Antwerps SP.A-voorzitter en fractieleider
Foto: BELGA

Antwerps fractieleider Yasmine Kherbache (SP.A) geeft haar leidinggevende functies in Antwerpen op omwille van gezondheidsredenen. Dat wordt aan de redactie van De Standaard bevestigd.

Haar functie als fractieleider in Antwerpen had Kherbache al ter beschikking gesteld, nu komt het stoeltje voor partijvoorzitterschap daar ook vrij.

Kopstuk Yasmine Kherbache wilde alleen fractieleidster blijven in de Antwerpse gemeenteraad als ze het laatste woord kreeg over wie de plaatselijke voorzitter wordt. Maar het bestuur vond die houding onaanvaardbaar.

Sinds begin februari lag haar ontslag als fractieleider al op tafel. Ze stelde haar mandaat toen zelf ter beschikking. Sinds het vertrek van Patrick Janssens in 2012 kampt de afdeling met een groot machtsvacuüm. De Antwerpse maakte haar persoonlijke keuze vorige week bekend op het partijbureau van de Antwerpse SP.A.

Vervanging tegen de zomer

In maart verlengde het partijbestuur onverwacht de bemiddelingsopdracht van Robert Voorhamme en Inga Verhaert. Zij willen nu tegen de zomer landen met de aanstelling van een nieuwe voorzitter en fractieleider. Dat de twee functies niet meer in handen van één persoon zullen liggen, is al langer duidelijk. In Antwerpen valt te horen dat de voorzitter en fractieleider geen vrienden moeten zijn, maar dat ze op zijn minst samen door een deur moeten kunnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig