180 bergbeklimmers van Mount Everest geëvacueerd
Een helikopter staat klaar om klimmers van Mount Everest te plukken. Foto: AP

Reddingteams zijn erin geslaagd om alle bergbeklimmers van Mount Everest te halen. 180 man zat twee dagen vast op ’s werelds hoogste berg.

De bergbeklimmers zaten halfweg op de berg. De aardbeving had ertoe geleid dat de route tussen kamp 1 en het basiskamp afgesneden werd. Bovendien was het weer te slecht om helikopters uit te sturen. Maar intussen klaart het op boven Mount Everest en hebben reddingteams de klimmers van de berg kunnen plukken.

De klimmers zijn naar het basiskamp gevlogen, dat aan de voet van de berg ligt, op zo’n 5.300 meter hoogte. Daar zit ook een Belg, klimmer Jelle Veyt (29). In een Skype-gesprek met de VRT beschreef hij de reddingoperatie. ‘De mensen die vastzaten, zijn nu allemaal met de helikopter van de berg gehaald, de hele ochtend lang waren er helikopters over en weer aan het vliegen.’

‘Iedereen is relatief veilig in het basecamp’, zegt Veyt. 'Gisteren was er nog een zware naschok, met enkele lawines tot gevolg. Er heerst een gespannen sfeer. Deze ochtend waren er ook nog een paar kleine schokken. Heel wat mensen zijn al vertrokken, puur uit schrik.’

Veyt slaapt met zijn kleren aan en zijn helm en schoenen naast zich, ook klaar om terug te keren. ‘Hier in het basecamp kan ik niet veel meer doen. Dus nu ga ik naar Kathmandu om daar proberen te helpen.’ Hij wijst erop dat ook de sherpa’s moeten kunnen terugkeren naar hun familie en mogelijk verwoeste huizen.

'Cynisch'

Er kwam vandaag kritiek op de nieuwsupdates over het wel en wee van de klimmers. De bekende bergbeklimmer Reinhold Messner sprak van een 'tweeklassenreddingsactie'. 'Het is cynisch dat er rond de beklimmers van de Mount Everest, die voor 80.000 tot 100.000 dollar de beklimming kunnen kopen, zulk een hype wordt gemaakt', zei hij op de Duitse radiozender hr-Info. In de eerste plaats moeten de mensen in Kathmandu geholpen worden, en niet de bergbeklimmers, aldus Messner.

Op en naast de Everest zijn dit weekend 19 klimmers omgekomen. Velen van hen bevonden zich in het basiskamp, dat bedolven werd onder sneeuw en ijs.

Het is al het tweede jaar op rij dat Mount Everest vele levens eist. Op 18 april 2014 werden zestien sherpa’s bedolven onder een lawine. Het was tot dan het dodelijkste ongeval op de berg.