B-Fast zit te wachten in India
Foto: belga

De Belgische reddingswerkers van B-Fast zullen ten vroegste dinsdag in Kathmandu geraken en zelfs dat is niet zeker. Nadat ze eerst vertraging hadden opgelopen in het Midden-Oosten, zijn ze nu moeten uitwijken naar India.

Het team van B-Fast vertrok zondagavond omstreeks 20.40 uur vanop Melsbroek. Door het zware materiaal waren twee tussenstops nodig, maar landen in Dubai bleek vannacht niet mogelijk, waardoor moest worden uitgeweken naar Bahrein. Na die vertraging hoopte het team maandag om 16 uur in Kathmandu te landen, maar ook dat lukte niet. De Nepalese hoofdstad kan de vele aankomende vluchten niet aan. De luchthaven staat vol vliegtuigen die noodhulp en reddingsteams afleveren. B-Fast is daarom moeten uitwijken naar New Delhi, in het noorden van India.

Het 43-koppige team is gespecialiseerd in ‘urban search and rescue’, zoeken naar overlevenden onder het puin. De tijd tikt dus. Maar teamleider Gilles Du Bois D’Aische geeft de hoop niet op: 'Het is moeilijk te aanvaarden dat we hier geblokkeerd zijn met een fantastische capaciteit, wetende dat er mensen zijn die onze hulp dringend nodig hebben. Maar we zijn ervan overtuigd dat we nog steeds belangrijk werk kunnen doen', zei hij na het uitwijken naar India. 'Uit ervaring weten we dat er altijd nog hoop is, niet in het minst gezien de relatief goede weersomstandigheden. We zijn zeker nog nodig, zelfs 72 uur later. Er zijn nog steeds kansen om mensen levend terug te vinden.'

Vraag blijft wanneer B-Fast in Kathmandu zal geraken. De luchthaven kan er maar een handvol vliegtuigen tegelijk ontvangen en het uitladen vraagt tijd. Pas als er toestellen weer vertrekken, komt er dus plaats vrij voor de volgende. Ook B-Fast heeft zowat twee uur nodig om uit te laden. Pas nadien kan het vertrekken naar de nog toe te wijzen sector om er effectief van start te gaan met de zoek- en reddingsacties.

Tentensteden

Ook binnen Nepal blijkt het moeilijk om noodhulp tot bij de slachtoffers te krijgen. Volgens de aanwezige hulporganisaties zijn veel wegen van het bergachtige land ontoegankelijk door aardverschuivingen en enorme scheuren.

In de afgelegen bergdorpen is het moeilijk een zicht te krijgen op de omvang van de catastrofe. Duidelijk is dat duizenden huizen er verwoest zijn, maar niet hoeveel precies. Het arme Nepal beschikt over slechts zes helikopters. Daar komen nog eens twintig privéhelikopters bij.

Intussen wordt het rampgebied nog altijd opgeschrikt door naschokken en blijft het regenen. Uit angst voor naschokken en verdere instortingen willen de mensen niet naar huizen terugkeren. Veel parken en openbare plekken in Kathmandu lijken op 'tentensteden', honderdduizenden slapen in de openlucht. De ziekenhuizen liggen overvol, dokters werken er de klok rond. Veel gewonden moeten op straat verzorgd worden. De Nepalese regering riep de bevolking maandag op tot het geven van bloed.

'Hype' rond bergbeklimmers

De bekende bergbeklimmer Reinhold Messner waarschuwt voor een 'tweeklassenreddingsactie'. 'Het is cynisch dat er rond de beklimmers van de Mount Everest, die voor 80.000 tot 100.000 dollar de beklimming kunnen kopen, zulk een hype wordt gemaakt', zei hij op de Duitse radiozender hr-Info. In de eerste plaats moeten de mensen in Kathmandu geholpen worden, en niet de bergbeklimmers, aldus Messner.