Het dodental van de krachtige aardbeving is in Nepal opgelopen tot 3.726. Dat hebben de Nepalese autoriteiten meegedeeld. Ze vrezen dat het aantal slachtoffers kan oplopen tot 5.000. Intussen proberen duizenden mensen uit de hoofdstad Kathmandu weg te geraken, bang voor naschokken.

Er werden ook al meer dan 6.500 gewonden geteld, zo meldt Rameshwor Dangal, het hoofd van het rampencentrum bij het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken. In de buurlanden India en China kwamen in totaal ook nog eens een negentigtal mensen om het leven.

De wegen staan vol met mensen, velen met baby's in hun armen, die op bussen proberen te klimmen of een lift proberen te pakken te krijgen om uit de stad te geraken. In de luchthaven staan enorme wachtrijen van mensen die wanhopig een vlucht zoeken.

De aardbeving van zaterdag had een magnitude van 7,8 en was de krachtigste en dodelijkste aardschok die Nepal de voorbije tachtig jaar getroffen heeft. De aardbeving heeft ook dodelijke lawines op Mount Everest veroorzaakt. Zo'n honderd Nepalese en buitenlandse klimmers zaten daar vast. Meer dan zestig mensen raakten gewond, zeventien mensen kwamen om.

Duizenden mensen hebben voor de tweede keer op rij de nacht buiten doorgebracht. De reddingsactie verloopt moeizaam door de talrijke naschokken en doordat aangepast materieel niet voorhanden is. Gisteravond vertrokken 43 Belgische hulpverleners van het B-Fast-team naar het getroffen land.

Volgens Unicef zijn bijna een miljoen kinderen getroffen. 'Onze grootste zorg voor hen is momenteel de toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen, we weten dat het water en voedsel opraken', zegt Christopher Tidey van Unicef.

'Er is geen elektriciteit, geen water', zegt Laxmi Prasad Dhakal van Binnenlandse Zaken. 'Onze grootste uitdaging is om de elektriciteit- en watervoorziening te herstellen. Onze volgende uitdaging is de voedselvoorziening.'

Chinese reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in