Gent lanceert actieplan om kindvriendelijker te worden
Fonteinplein in de Brugse Poort Foto: Fred Debrock
Het Gentse stadsbestuur lanceert een actieplan dat de stad aantrekkelijker moet maken voor kinderen, jongeren en jonge gezinnen. Het bevat vijftien speerpunten met 182 maatregelen, van voltijdse opvang tijdens de zomer- en paasvakantie tot het verminderen van de jeugdwerkloosheid.

Hoewel Gent tussen 2008 en 2018 ene bevolkingsaangroei van 19.000 mensen verwacht, krijgt de stad te maken met stadsvlucht. In 2011 vestigden zich 8.390 Belgen in Gent, terwijl er 11.061 de stad verlieten.

'Zo'n grote stadsvlucht hebben we sinds 1974 niet meer gehad', geeft de schepen van Jeugd, Elke Decruynare (Groen) toe. 'Het zijn veelal middenklassegezinnen die vertrekken. Omdat ze geen betaalbare woning vinden of geen huis met een tuintje. Er is nood aan meer huizen, meer scholen, meer diensten én meer groene ruimte.'

En op die noden wil het nieuwe actieplan inspelen: 182 maatregelen die niet alleen de happy few, maar álle kinderen ten goede moet komen, benadrukt Decruynaere.

'45 procent van onze schoolkinderen beantwoordt aan het GOK-statuut. Een kindvriendelijk beleid moet dus meer inhouden dan het plaatsen van nieuwe speeltuigen. Dertig van onze nieuwe acties komen tegemoet aan de noden van kansarme kinderen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig