Bart Swings buigt voor ploeggenoot Michael in afvallingskoers Europa Cup
Foto: BELGA

Bart Swings heeft in zijn eerste Europa Cup-wedstrijd skeeleren van het seizoen een overwinning geboekt en een tweede plaats behaald. In de afvallingskoers over tien kilometer moest Swings buigen voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael.

In het algemeen klassement bezette Swings de eerste plaats. Bij de vrouwen eindigde Sandrine Tas in de afvallingskoers over vijf kilometer als vierde. Winnares werd de Duitse Mareike Thum. In het algemeen klassement werd Tas vijfde.

Swings heeft zondagmiddag in het zonnige Gross-Gerau, niet ver van Frankfurt, het verschil tussen een afvallings- en een puntenkoers ervaren. Zaterdag kon hij de puntenkoers voortijdig beslissen door al in de eerste kilometers veel voorin te rijden, bij de afvalling werd hij in de laatste ronden tot twee keer toe gehinderd. Daardoor verloor hij veel snelheid. Gunstig voor Swings was dat zijn voornaamste concurrent, de Italiaan Francolini, ook in een lastige positie was gemanoeuvreerd. Michael, teamgenoot van Swings bij Powerslide, ontsnapte en kwam als eerste over de finish.

Lang zag het er naar uit dat het zou uitdraaien op een eindsprint tussen Swings en Francolini. Beide kopmannen hadden de koers grotendeels bepaald. Vanaf de eerste ronde wist Swings zich verzekerd van de steun van zijn trouwe adjudanten, de Duitser Felix Rijhnen en de Colombiaan Boris Pena. Als eerste viel trouwens zijn broer Maarten af.

Tas kwam in haar race pas in de laatste ronden naar voren. Haar aanval kwam net te laat om de Nederlandse Manon Kamminga van het podium te stoten. Een week geleden was de skater uit Oostende in Geisingen nog de beste in het algemeen klassement. De wedstrijdenreeks wordt volgende week voortgezet in het Nederlandse Heerde. Het weekend daarna komen de beste skeeleraars van de wereld in Mechelen in actie.