Annelie Schubert wint hoofdprijs modefestival Hyères
Foto: AFP

De Frans-Duitse ontwerpster Annelie Schubert is zondag uitgeroepen tot grote winnaar op de dertigste editie van het modefestival van Hyères. Een jury met onder andere prinses Caroline van Monaco, Caroline Roitfeld en de Belgische ontwerper Anthony Vaccarello kozen haar als winnaar uit tien laureaten.

De 28-jarige Annelie Schubert, die mode studeerde een het Berlijnse Weißensee Kunsthochschule, volgt in de voetsporen van de Japanner Kenta Matsushige en mag een geldprijs ter waarde van 15.000 euro mee naar huis nemen. Daarnaast mag ze ook voor twee projecten samenwerken met het Franse label Petit Bateau en enkele ateliers van Chanel, dat daarvoor nog eens 15.000 euro ter beschikking stelt.

De tienkoppige jury die werd voorgezeten door Virginie Viard, directrice van de studio van Chanel, was het meest onder de indruk van de minimalistische vrouwencollectie met sterke grafische snits die de Frans-Duitse ontwerpster voorstelde.

'Annelie Schubert heeft smaak en elegantie. De details zijn subtiel en de constructie is verfijnd. De combinatie tussen de stoffen en kleuren is ongelooflijk', aldus de jury.

De Duitse Anna Bornhold werd bekroond met de Chloé Award (een geldprijs van eveneens 15.000 euro), terwijl de Nederlandse Wieke Sinnige een eervolle vermedling kreeg en mag samenwerken met enkele ateliers van Chanel voor een bedrag van 10.000 euro.

De grote winnaar van het fotografieluik is de Nederlander Sjoerd Knibbeler. 'Zijn werk reflecteert de limieten van het medium: hoe leg je beelden vast die op het eerste gezicht niet te fotograferen lijken?', klinkt het in het juryrapport. De Griekse Evangelia Kranioti gaat naar huis met een eervolle vermelding.

Het festival van Hyères in Zuid-Frankrijk selecteert elk jaar het grootste opkomende talent onder jonge fotografen en ontwerpers. Onder meer de Belgische ontwerpers Christian Wijnants en Anthony Vaccarello viel die eer al te beurt.