Vladimir Poetin: ‘Ik kan me een leven buiten de politiek voorstellen’
Foto: Photo News

De Russische openbare omroep zendt zondagavond een documentaire uit van en met Vladimir Poetin. De Russische president, die intussen 15 jaar aan de macht is, zegt daarin dat hij zich een 'gewoon en alledaags leven buiten de politiek perfect kan voorstellen'.

'Als iemand kan terugkeren naar een ordinair appartement en daar kan leven en niet in een paleis, dan denk ik dat die persoon zijn link met het gewone dagelijkse leven niet heeft verloren. En ik, ik kan me een leven buiten de politiek wel voorstellen', zegt Poetin in de documentaire 'President'.

De Russische openbare tv-zender Rossia 1 draaide de documentaire naar aanleiding van de 15 jaar dat Poetin aan de macht is in Moskou. Hij werd in 2012 voor de derde keer verkozen tot president. Eerder was hij al president van 2000 tot 2008 en eerste minister van 2008 tot 2012.

Geen grote nadelen

Poetin somt ook enkele nadelen op die verbonden zijn aan het presidentschap. 'Ik kan niet naar de bioscoop gaan, niet naar het theater of naar de winkel. Maar het zijn geen grote nadelen vergeleken met mijn lot. Ik heb de mogelijkheid om alles te doen dat in mijn macht ligt, voor het land en het Russische volk.'

De president heeft het in de documentaire ook over enkele belangrijke politieke hangijzers van het moment. Poetin is er namelijk van overtuigd dat Rusland geen enkele internationale regel schendt. 'Ik ben er absoluut van overtuigd dat we geen enkele regel schenden. En daarmee bedoel ik elke regel van het internationaal recht', aldus Poetin. Hij verwijst onder meer naar de relatie met Oekraïne en de situatie in de Krim.