Russische hackers lazen Obama’s e-mails
Foto: REUTERS

Begin april raakte bekend dat Russische hackers er vorig jaar in geslaagd waren binnen te dringen in het computernetwerk van het Witte Huis. Volgens regeringsfunctionarissen raakten zij evenwel veel verder dan tot nu publiek bekend was.

In oktober 2014 maakte het Witte Huis bekend dat er ‘verdachte activiteiten’ waren waargenomen op zijn vertrouwelijke netwerk. Begin deze maand maakten regeringsfunctionarissen bekend dat er hackers toen geen toegang hadden gekregen tot ‘geheime’ informatie, die circuleert op het geheime netwerk, maar wel tot ‘gevoelige’ informatie, zoals onder meer de niet-openbare details uit de agenda van president Barack Obama.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times raakten de hackers evenwel veel verder dan tot nu publiek bekend was. Zo zouden ze toegang verkregen hebben tot het e-mailverkeer van werknemers van het Witte Huis, waaronder dus ook bepaalde e-mails van en naar de president. ‘Senior officials’ van het Witte Huis zouden al maanden op de hoogte geweest zijn van de ware omvang van de hacking.

Op voorwaarde van anonimiteit bekenden werknemers van het Witte Huis aan de krant dat er regelmatig vertrouwelijke informatie door het vertrouwelijke netwerk passeert: personeelsgegevens, tijdsschema’s, e-mails, wetgeving... Hoeveel e-mails van de president en zijn medewerkers door de hackers gelezen konden worden, werd evenwel niet gezegd.

Naast het vertrouwelijke netwerk, is er in het Witte Huis ook nog een extreem beveiligd geheim netwerk, waaraan onder meer de BlackBerry van de president gekoppeld is. Aan die informatie werd dus niet geraakt. Toen Obama president werd, moest hij afscheid nemen van zijn favoriete mobiele telefoon, maar na druk overleg met ’s lands geheime dienst NSA, kreeg hij een op maat gemaakt, hyperbeveiligd exemplaar.


Obama's Blackberry, bron: The Times of India.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in