Valverde sprint naar derde Luik-Bastenaken-Luik
Foto: PN

Alejandro Valverde heeft de 101e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard was na 253 kilometer de snelste van een elitegroep. Voor Valverde is het zijn derde zege in ‘La Doyenne’, na 2006 en 2008.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het duurde lang voor de vlucht van de dag een vrijgeleide kreeg van het peloton. Dat hield enkele pogingen tegen, alvorens zijn zegen te geven aan een kopgroep van acht renners. Daarbij slechts één Belg: Otto Vergaerde van Topsport Vlaanderen - Baloise. De andere zeven namen: Matteo Montaguti (AG2R), Marco Minnaard (Wanty - Groupe Gobert), Cesare Benedetti (Bora), Rasmus Quaade (Cult Energy), Anthony Turgis (Cofidis), Clément Chevrier (IAM) en Diego Ulissi (Lampre).

Het achttal reed al snel vijf minuten bij elkaar, terwijl in het peloton Ben Hermans op 135 kilometer van de streep ziek afstapte. Weg meesterknecht van Philippe Gilbert. In het peloton bepaalden de renners van Lotto-Soudal en Europcar het tempo, waardoor de voorsprong nooit hoog opliep.

Favorieten wachten af

Het vierluik Wanne, Stockeu, Haute-Levée en Rosier beloofde vuurwerk. De troepen van Alejandro Valverde (Movistar) en Joaquin Rodriguez (Katusha) zetten zich op kop en reden het gat met de vluchters in één ruk dicht. Op de Côte de Wanne nam Astana het heft in handen, een teken dat kopman Vincenzo Nibali goede benen had. Richting de Haute-Levée kreeg Tim Wellens pech, maar hij keerde snel weer terug. Op deze heuvel barstte de koers los. Astana trok er met twee man op uit: Tanel Kangert en Michele Scarponi. Enkel Jhoan Chaves kon mee.

Movistar en Katusha werden daardoor in het defensief gedrukt. Op iets meer dan 40 kilometer van de streep ging een deel van het peloton tegen de vlakte. Daarbij enkele grote namen, waaronder ex-winnaar Daniel Martin en Simon Gerrans. Die laatste viel wat later een tweede keer en ging er gedesillusioneerd bij zitten. Op La Redoute gebeurde er bitter weinig en op 24 kilometer van de finish volgde de hergroepering.

Niemand raakt weg

Roman Kreuziger gooide het eerste bommetje. Hij kreeg Jakob Fuglsang en Giampaulo Caruso mee. De grote jongens hielden de benen stil, ook toen Romain Bardet en Rui Costa probeerden weg te springen. Thomas Voeckler zag zijn kans gekomen en kreeg Gilbert en Zdenek Stybar mee. Ver raakte dit drietal echter niet. Aan de voet van de Saint-Nicolas telden we nog een omvangrijke groep van ongeveer 50 renners.

Valverde trok door, terwijl Gilbert moest passen. Julian Alaphilippe kon mee, samen met alle andere favorieten. Toen Nibali ging versnellen, moest echter ook Michal Kwiatkowski passen. Een groep van tien trok richting Ans om te strijden voor de zege. Dani Moreno waagde zijn kans in de laatste kilometer. Er werd getwijfeld, tot Valverde zijn kans ging. De Spanjaard nam Rodriguez mee in zijn wiel, maar uiteindelijk ook de rest.

Een sprint moest de beslissing brengen. Valverde was daarin oppermachtig en won zijn derde Luik-Bastenaken-Luik. Alaphillipe kwam net als in de Waalse Pijl net te kort en werd tweede. Rodriguez kwam als derde binnen.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Herbeleef hier de koers.