Personen die in Nepal verblijven kunnen via de veiligheidscheck van Facebook aan hun vrienden en familie laten weten of ze veilig zijn. Het Rode Kruis heeft een speciale website geopend voor de mensen die het contact met familieleden en vrienden zijn verloren na de aardbeving in Nepal.

In oktober 2014 lanceerde Facebook een veiligheidscheck , waarmee gebruikers in het geval van een ramp hun vrienden en familie kunnen laten weten dat ze veilig zijn.

Wanneer een Facebookgebruiker zich in de buurt van een ramp bevindt - zoals nu de aardbeving in Nepal- vraagt Facebook aan de gebruiker of hij veilig is. Als hij aangeeft dat hij veilig is, krijgen vrienden en familie daar vervolgens een melding van op hun Facebookprofiel. Facebookgebruikers kunnen niet alleen zelf laten weten dat ze veilig zijn maar ze kunnen ook controleren of anderen veilig zijn.

Facebook besloot na de aardbeving en tsunami in Japan in 2011 een dergelijke tool te bouwen.

Family Links website

Personen in Nepal en in het buitenland, ook in België, kunnen zich registreren op de website van het Internationale Rode Kruis. Ze kunnen hun familie en vrienden via de site laten weten dat ze veilig zijn. En ze kunnen ook hun huidige contactgegevens doorgeven. Personen die hun familieleden zoeken kunnen deze lijst bekijken om informatie te vinden. Ze kunnen ook de namen van familieleden en vrienden registreren om ze te vragen contact met hen op te nemen.

De ‘Familie Links’ website maakt deel uit van het Internationale Rode Kruis. Het online luik werd gelanceerd in 2007. Met ‘Familie Links’ wil het Rode Kruis zich ook inzetten om familie, vrienden en nabestaanden van humanitaire rampen, oorlog, gewapende conflicten, enz. te informeren.