Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) betreurt het dat de vakbonden naar het Grondwettelijk Hof stappen om de indexsprong aan te vechten. Dat zei hij in De Zevende Dag op Eén.

Peeters benadrukte dat de indexsprong 'zeer zorgvuldig is opgemaakt' en dat er lang werd over gedebatteerd in het parlement. 

Peeters richtte zich zowel tot vakbonden als werkgevers met de boodschap dat een gerechtelijke procedure volgens hem 'geen wijze stap' is en 'geen meerwaarde biedt'. 'Het overleg, rond de tafel tot een akkoord komen, dat is essentieel voor de sociale partners.' 

Taxshift

Peeters werd ook geconfronteerd met de vraag van het VBO om de opbrengsten van de taxshift naar de bedrijven te laten vloeien, en de daaropvolgende reactie van het ACV die wil dat het geld naar de laagste lonen gaat.

‘Beiden hebben een punt’, reageerde hij daarop. ‘Wanneer we hebben afgesproken dat de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent zakt tegen het einde van de legislatuur, dan zijn we er nog niet om de loonkloof helemaal te dichten. Maar ook de bonden hebben een punt als ze wijzen op de personenbelastingen en op mensen die een uitkering trekken. Wij moeten die standpunten in de regering met elkaar zien te verzoenen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig