Belg moet verschillende centra voor straatkinderen sluiten
Foto: REUTERS

Jean-Christophe Ryckmans, een Belg die in 2002 een ngo oprichtte om straatkinderen in Nepal ter hulp te schieten, heeft na de zware aardbeving van zaterdag verschillende centra moeten sluiten. De man en zijn gezin zijn net met vakantie in België en ontsnapten dus aan de ramp, maar Ryckmans heeft voorlopig nog geen nieuws van een veertigtal van de circa honderd medewerkers van de ngo in Nepal, zo zei hij tijdens een gesprek met Belga.

De ngo Child Protection Centers and Services (CPCS) heeft een dertigtal centra in Nepal, waarmee hulp wordt geboden aan een duizendtal arme kinderen.

Na de aardbeving moesten drie van de zes centra in de hoofdstad Kathmandu gesloten worden. De kinderen worden in de andere centra opgevangen. In Dolakha, op 120 kilometer van Kathmandu, waren drie gebouwen bijna klaar om kinderen op te vangen. Ze werden echter volledig verwoest door de aardbeving met een kracht van 7,9. Ook de woning van Ryckmans en zijn gezin in Kathmandu is gedeeltelijk vernield.

Volgens Ryckmans is er in de getroffen regio vooral nood aan geneesmiddelen, drinkbaar water, voedsel, tenten en dekens. Hij vreest voor plunderingen.