In Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, heeft de politie twee mensen doodgeschoten tijdens een betoging tegen de beslissing van huidig president Pierre Nkurunziza om voor een omstreden derde ambtstermijn te gaan. Dat meldt het lokale Rode Kruis.

‘Twee betogers werden gedood door de politie, vier anderen raakten gewond en nog iemand ligt in een coma na geraakt te zijn door een kogel’, verklaarde Alexis Manirakiza, woordvoerder van het Rode Kruis Burundi tegenover persagentschap Reuters.

De onlusten komen er na de aankondiging van huidig president Pierre Nkurunziza dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen bij de volgende presidentsverkiezingen, eind mei. De oppositie noemt een derde mandaat in strijd met de grondwet, en, vooral, in strijd met het vredesakkoord van Arusha dat sinds het einde van de burgeroorlog in het Centraal-Afrikaanse land goed tien jaar geleden de vrede verzekerd heeft.

De autoriteiten hadden elke manifestatie verboden, maar dat hield enkele manifestanten niet tegen waarop er relletjes uitbraken. Agenten werden bekogeld met stenen en gebruikten daarop hun wapenstok, om nadien ook een waterkanon en traangas in te zetten. Ze losten ook waarschuwingsschoten om de menigte uit mekaar te drijven, maar die schoten maakten dus ook dodelijke slachtoffers.

De internationale gemeenschap roept Nkurunziza al maanden op niet te gaan voor een nieuwe ambtstermijn, om de broze vrede niet in gevaar te brengen. Burundi, met zo’n tien miljoen inwoners, is decennialang opgeschrikt door geweld tussen de Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid.

12.000 gevlucht naar Rwanda

Het akkoord van Arusha, dat sinds het einde van de burgeroorlog in Burundi goed tien jaar geleden de vrede verzekerd heeft, moet de leidraad zijn bij de presidentsverkiezingen, reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) reageert ‘bezorgd’ en zal voorlopig geen nieuw samenwerkingsprogramma afsluiten met Burundi. Het land is momenteel het tweede partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn de voorbije weken al meer dan 12.000 mensen over de grens naar Rwanda gevlucht uit angst voor rellen bij de verkiezingen. De organisatie vermoedt dat de vlucht nu sterk zal toenemen. De VN-ontwikkelingsindex rekent Burundi bij de tien armste landen ter wereld.