In Planckendael delen sinds zaterdag alle vrouwelijke olifanten de grote zandstal met de pasgeboren Baby Q. Planckendael laat op haar website weten dat de vrouwtjes de aanwezigheid van het pasgeboren olifantje lijken te accepteren. Baby Q drinkt intussen poedermelk en afgetapte melk van Phyo Phyo, maar bij haar eigen moeder lukt het nog niet.

'Baby Q heeft vannacht vier liter poedermelk gedronken en goed gerust. Maanden voor de mogelijke bevallingsdatum waren onze verzorgers al in de weer om beide zwangere dames apart te nemen en te trainen om hun tepelzone te mogen aanraken om zo in geval van nood eventueel melk te kunnen aftappen', klinkt het bij Planckendael. 

'Bij zwangere olifant Phyo Phyo (de moeder van Kai-Mook, red.) lukt dat regelmatig en tappen we ook regelmatig wat af voor Baby Q. Maar uiteraard is dit niet voldoende. May Tagu laat het helaas nog steeds niet toe. Bijzonder jammer, want moedermelk geeft nog altijd de beste kansen voor de toekomst.'

'Ze reageren redelijk rustig op hun nieuwste familielid, maar ze tonen niet veel interesse in hem. Helaas is mama May Tagu nog niet in staat gebleken om haar baby’tje te laten drinken. We blijven Baby Q dus flessenvoeding geven, wat verre van een ideale situatie is', klinkt het.

'Baby Q is immers afhankelijk van zijn moeder voor de levensnoodzakelijke melk in de eerste dagen en jaren van zijn leven. Wij kunnen immers alleen maar bijvoederen met kunstmelk. Baby Q kan niet overleven op deze kunstmelk alleen.' Ervaring uit andere tuinen leert dat een baby-olifant die uitsluitend met kunstmelk wordt grootgebracht, niet ouder wordt dan een jaar.'

Eersteling

Q kwam woensdag na een schijnbaar probleemloze bevalling ter wereld, maar door de onhandigheid van May Tagu kon het niet rechtstaan en gaan drinken. Aangezien dat moet gebeuren tijdens de eerste uren, haalden de verzorgers het jong wat later weg bij de moeder om het kunstvoeding te geven en op krachten te komen.

Het stiertje herstelde moeizaam, maar kon vrijdag na twee dagen eindelijk zelfstandig stappen en leek op die manier klaar om te gaan drinken bij zijn moeder, maar die laat dat nog steeds niet toe. toch stilaan klaar om weer bij zijn moeder gelaten te worden. Alleen liet zij dat niet toe en dus werden andere oplossingen gezocht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig