Al meer dan 2.400 doden geteld na aardbeving Himalaya
De ingestorte Daraharatoren in Kathmandu (Nepal). Foto: AFP

Meer dan 90 seconden lang heeft de aarde zaterdagmiddag gebeefd in de Himalaya. In Nepal zijn daardoor verschillende huizen ingestort, maar ook in grote delen van India en Bangladesh werd de aardbeving gevoeld. In Nepal vielen al zeker 2.352 doden en waarschijnlijk loopt dat nog op. In India werden 50 doden geteld, in China 6 en in Bangladesh1.

De dodentol kan nog oplopen. 'We zijn bang dat nog vele slachtoffers onder oude huizen en gebouwen bedolven zijn', zei woordvoerder Laxmi Dhakal van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken. Er worden ook duizenden gewonden behandeld.

Zeker 29 van de 75 districten zijn getroffen. De meeste doden zouden in Kathmandu gevallen zijn. Daar stortten volgens ooggetuigen gebouwen in. Straten werden opengereten. Duizenden mensen zaten angstig voor hun huizen, want ook uren na de eerste aardbeving waren er nog nabevingen.

In India melden de autoriteiten vier doden. De Chinese staatsmedia berichtten dat een 83-jarige om het leven kwam, toen zijn huis instortte. Ook in Bangladesh kwam een vrouw om het leven. Voorts zouden 25 textielarbeiders gewond geraakt zijn, toen ze hun fabriek ontvluchtten in Savar, vlakbij de hoofdstad Dhaka.

Noodtoestand 

De regering in Nepal heeft de noodtoestand afgekondigd in de gebieden die getroffen zijn door de aardbeving. Ze vraagt de internationale gemeenschap ook om humanitaire hulp. De Nepalese regering besliste om 500 miljoen roepies (4,5 miljoen euro) in het rampenfonds te storten.

Geen Belgische slachtoffers

Voorlopig is er geen melding van Belgische slachtoffers Dat zegt Buitenlandse Zaken.

We slapen deze nacht in een tent wegens mogelijke naschokken. Geen chaos in Kathmandu. Alles lijkt sereen te verlopen.
Maxim De Zitter
Vlaming in Nepal (zaterdagmiddag)

Everest

Door de aardbeving deed zich ook een lawine voor op de Mount Everest. Die heeft aan zeker 14 alpinisten het leven gekost, volgens het Nepalese ministerie voor Toerisme. 'We vrezen dat ook dat aantal nog zal oplopen", verklaarde Gyanendra Kumar Shrestha, een medewerker van het ministerie. 'We proberen helikopters ter plaatse te sturen.'  Een reddingswerker ter plaatse wist te melden dat er al 17 lichamen geborgen werden. Een van de slachtoffers is Dan Fredinburg, een topman van Google.

 Een aantal gewonden werd al per helikopter geëvacueerd. Er waren enkele honderden alpinisten in het basiskamp op het moment dat de krachtige aardschok zich voordeed.

7,9

De aardbeving gebeurde om 11.56 uur lokale tijd en had een kracht van 7,6 tot 7,9 op de schaal van Richter, zegt Lokbijay Adhikari, hoofd van het geologisch centrum in Nepal. De nabevingen waren tot 5,5 sterk. Het epicentrum ligt in vogelvlucht ongeveer 80 kilometer ten westen van hoofdstad Kathmandu, op 15 kilometer onder het aardoppervlak.

De aardbeving en de nabevingen waren voelbaar tot in de Indiase hoofdstad New Delhi en tot in Calcutta. Ook in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, vluchtten mensen de straat op.

Historische gebouwen ingestort

Het cultureel belangrijke Durbarplein in het centrum van Kathmandu - Unesco-werelderfgoed - is niet meer te herkennen, zegt Schrijver Kashish Das Shrestha. Hij twittert beelden waarop slechts een massa puin te zien is, op de plaats waar vroeger historische gebouwen stonden. De negen verdiepingen tellende Dharaharatoren is ingestort. Daar zouden verschillende tientallen mensen onder het puin liggen.