De motorrijders van de Russische motorbende Nachtwolven mogen op hun tocht van Moskou naar Berlijn het Poolse grondgebied niet betreden. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Het ministerie bezorgde de Russische ambassade in Warschau vrijdag de njet-boodschap in een diplomatieke nota.

Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Het ministerie bezorgde de Russische ambassade in Warschau vrijdag de njet-boodschap in een diplomatieke nota.

De Nachtwolven willen met hun motorreis de zeventigste verjaardag vieren van de Sovjetoverwinning op het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 9 mei wordt die verjaardag met een grote parade herdacht. Die dag wilden de motorrijders in Berlijn arriveren na een tocht van 6.000 kilometer via Wit-Rusland, Polen, Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk.

‘Banden met Poetin’

Maar de Poolse premier, Ewa Kopacz, besliste vandaag dat de motorbende Polen niet binnen mag. ‘De groep heeft onvoldoende benadrukt wat de bedoeling van hun bezoek aan ons land is. Daardoor kunnen we de veiligheid van onze burgers niet garanderen en verlenen we geen toegang aan de groep’, klinkt het.

De Nachtwolven, die een Russisch nationalistische signatuur hebben, worden naar verluidt gesteund door de Russische president Vladimir Poetin, die de afgelopen jaren meermaals werd gefotografeerd in de aanwezigheid van de Nachtwolven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig