Negentig procent minder afval in New York tegen 2030
Burgemeester Bill De Blasio van New York op Earth Day Foto: AP

‘Tegen 2030 moet afval met 90 procent verminderd zijn in New York. Want dit moet de grootste duurzame stad ter wereld worden’, zegt burgemeester Bill De Blasio.

‘De weg vooruit is een visie creëren voor een duurzame stad waar iedereen gelijke kansen krijgt.’ Dat zei de New Yorkse burgemeester De Blasio toen hij woendag op Earth Day zijn nieuw ambitieus OneNYC-plan voorstelde. Het plan ‘voor een sterke en rechtvaardige stad’ dat 332 pagina’s telt, koppelt de toekomstvisie van de stad aan milieumaatregelen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ecologische duurzaamheid niet mogelijk is zonder economische duurzaamheid,’ luidt het.

Afvalreductie

Het plan heeft als doel tegen 2030 productie-afval met 90 procent te verminderen. Met zijn ‘zero-trash’ plannen wil de burgemeester komaf maken met stapels vuilnis in de stad. ‘In 2030 zal New York geen van haar afval naar stortplaatsen in andere staten sturen. In plaats daarvan wordt het gerecycleerd, gecomposteerd of zelfs geëlimineerd uit de afvalstroom. Het hele idee van een samenleving die gebaseerd is op de steeds toenemende afvalhoop die gedropt wordt, is schandalig. Wij willen niet deel uitmaken van deze verouderde visie,’ stelt De Blasio.

New York breidt daarom het recyclageprogramma uit. De bedoeling is bewoners gebruik te laten maken van een bak om al hun glas, kunststof, metaal en papier te recycleren, een praktijk die al in vele andere steden wordt toegepast. Maar ook de zakencomplexen moeten hun steentje bijdragen. New York voerde eerder al een belasting van 10 cent op plastic tasjes in winkels in.

Verder wil De Blasio de groeiende inkomensongelijkheid aanpakken door 800.000 van de twee miljoen inwoners die in armoede leven uit die status te halen tegen 2025. Hij wil ook de minimumlonen met 15 dollar per uur verhogen. Een half miljoen nieuwe woningen creëren in 2040 is volgens De Blasio nodig omdat de bevolking in New York over 25 jaar geschat wordt op 9 miljoen. Bovendien wil de burgemeester een gloednieuwe metrolijn in de stad.

Kostenplaatje ontbreekt nog

In De Blasio’s verhaal is nog onduidelijk hoeveel kosten de voorstellen met zich meebrengen. De burgemeester begrijpt de kritiek over de omvang van zijn plan. ‘One New York’ is een update van PlaNYC, een initiatief van voormalig New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg in het kader van klimaatverandering en duurzaamheid.

‘Meer informatie over specifieke plannen de komende maanden volgt, net zoals de kosten voor de voorgestelde projecten’, stelt De Blasio.