TREND. Van baksteenrood tot natuursteen
Details airhockeytafel Ladies & Gentlemen Studio Foto: sight unseen

Back to basics, terug naar de natuur. De meeste materialen en kleuren die naar voren werden geschoven op de designbeurs in Milaan hadden een duidelijke link met de natuur. Ook kamerplanten en botanische invloeden werden er in overvloed getoond. Na de Memphis-revival van de afgelopen tijd, keert de designwereld nog iets verder terug in de tijd, naar de seventies: diepere kleuren en natuurlijke materialen met een vleugje marmeren of metallic luxe.

STEEN

Het is nog niet voorbij: steen is overal, met marmer op kop. Tafels, kasten, vazen, stoelen...: alles krijgt een stenen jasje, of toch zeker een variatie er op. Ook spullen die je helemaal niet verwacht in dit toch wel luxueuze materiaal kregen een update, vaak met een kwinkslag.

Zo toonden we jullie al de speelse schommelstoelen van Philippe Manouin voor Caesarstone. Ook bij Amen Studio zit er humor in hun ontwerpen: zij maakten schattige ijsjes en gigantische pillen uit Carrara marmer. Ladies & Gentlemen Studio ontwierp dan weer een airhockeytafel, niet uit echt marmer maar met faux-marble gemaakt uit corian (zie openingsbeeld).

Boven: Calico x BCXQY, onder: Marte Froystad

Marmer in alle tinten en alle mogelijke natuurstenen passeren de revue, van terrazzo tot graniet. Ook nabootsingen uit kunststof of andere materialen kwamen heel vaak voor. Max Lamb ontwikkelde met Marmoreal zijn eigen materiaal, Marte Froystad imiteerde terrazzo met linoleum en Calico werkte samen met het Amsterdams BCXSY voor hun laatste collectie behangpapier en meubels, geïnspireerd door de patronen die de Hubble telescoop registreerde.

Boven: Clique, onder: Vanessa Redondo

In Ventura Lambrate zagen we technologie en marmer in de mix. Clique bracht vorig jaar al draadloze oplaadstations uit, en vulde dit jaar aan met marmeren speakers, een digitale klok en een lamp. Vanessa Redondo ontwierp dan weer usb-sticks die dankzij hun marmeren laagje net iets stijlvoller zijn dan de meeste andere technologische gadgets.

 

KLEUR

Op vlak van kleuren zagen we opvallend weinig pasteltinten. De lichtere versies moeten even voorrang geven aan hun meer aardse, natuurlijke schakeringen. Vaak worden ook donkere tinten afgewisseld met hun wat lichtere muted versies: donkerblauw, donkergroen en baksteenrood worden gecombineerd met okergeel, ijsblauw of olijfgroen.

Boven: Morten & Jonas, onder: Studio Nomad

Maar natuurlijke tinten staan in dit geval absoluut niet synoniem voor saai, integendeel. Het samenspel tussen dusty red, mellow yellow en icy blue zorgt vaak voor een heel mooi, spannend geheel.

Vooral de rode tinten deden het erg goed – Pantone koos dus niet zomaar voor marsala als kleur van het jaar. Een heel mooi experiment was True Colours van rENs, een studio uit Eindhoven (zie beelden hierboven). True Colours is een studie naar de samenstelling van kleuren door ze op te splitsen. Door met een stift op natte stukken stof te schrijven of kleuren, worden bestanddelen gescheiden, wordt de kleur opgelost en vormen er zich verschillende tinten en patronen. Die patronen worden de basis voor een stoffencollectie.

 

NATUUR

De natuur komt niet alleen in het kleurgebruik naar voren. Kamerplanten stelen nog steeds de show. We zagen veel planten en bloemen, zowel in het echt als in prints en patronen. Geïnspireerd door Scandinavische en Japanse tradities, werd ook hout heel vaak gebruikt, liefst in een pure, bleke versie.

Boven: IKEA x Ilse Crawford (links) en Dimore, onder: nendo

Meubelketen IKEA stelde de samenwerking met de Britse ontwerpster Ilse Crawford voor, een collectie waarin kurk met een glansrol gaat lopen. Ook het wat oubollige rotan maakt een moderne comeback, met onder andere een zwart patronenspel bij nendo of een heel erg uitgebreide zetelcollectie bij de Academie van Kopenhagen (KADK).