Léonard veroordeeld omdat hij niet optrad tegen pedofiele priester
Aartsbisschop Léonard is door het hof van beroep in Luik veroordeeld omdat hij niet optrad tegen een pedofiele priester. Dat heeft de advocaat van het slachtoffer bevestigd aan de redactie van Het Nieuwsblad. Léonard moet 10.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van de priester.

Joël Devillet werd als tiener jarenlang misbruikt door de dorpspastoor van Aubange, een dorpje helemaal in het zuiden van de provincie Luxemburg. Devillet stapte niet meteen naar het gerecht. ‘Omdat ik zelf priester wilde worden. Ik wou geen schandaal’, vertelde hij. Wel bracht hij de katholieke kerk op de hoogte. Met Léonard, die in 1991 de Naamse bisschop werd, had hij een lang gesprek. Het bracht weinig zoden aan de dijk: Hubermont werd overgeplaatst naar een andere parochie, maar bleef gewoon priester.

Feiten verjaard

Pas in 2001 stapte Devillet naar het gerecht. Het was dan al te laat: de feiten waren toen al strafrechterlijk verjaard. Toen Devillet vervolgens via een burgerlijke rechtszaak toch een schadevergoeding probeerde te krijgen van Hubermont, haalde hij wel zijn gelijk. De pastoor had het misbruik toegegeven, en volgens een neuropsychiater heeft Devillet ernstige psychologische schade opgelopen. De pastoor moest hem 37.000 euro schadevergoeding betalen.

Devillet spande vervolgens ook een burgerlijke rechtszaak aan tegen Léonard. ‘Omdat hij als bisschop de priester ongemoeid liet’, zegt Marc Kauten, de advocaat van Devillet. ‘Dat zijn aanrander al die jaren vrij rondliep, heeft hem getekend.’

Léonard werd bij een eerste rechtszaak in november 2013 niet veroordeeld. ‘Omdat Léonard nog geen bisschop was toen Hubermont zich misdroeg’, oordeelde de rechtbank in Namen. ‘En Devillet kreeg al een vergoeding’.

‘Alleen verliezers’

Léonard was de enige persoon die werd gedagvaard. ‘Dit is een zeer pijnlijke situatie, voor iedereen. We kunnen deze zaak niet opnieuw winnen: er zijn hier immers alleen maar verliezers', zei zijn advocaat Philippe Malherbe naar aanleiding van het proces.