COS niet welkom in Dansaertstraat
In de Dansaertstraat komt een winkel van COS, tegen de zin van de boetiekeigenaars Foto: Dieter Telemans

De Zweedse keten COS is in de Brusselse Dansaertstraat niet welkom. Handelaars vrezen dat de keten de charme van de wijk in het gedrang zal brengen, schrijft Brussel Deze Week. Maar behalve affiches ophangen, kunnen ze er weinig tegenin brengen.

De Brusselse Dansaertstraat krijgt er binnenkort een COS-winkel bij, maar de Zweedse keten wordt door de rest van de straat allesbehalve met open armen ontvangen.

COS is het jongere zusje van de Zweedse modeketen H&M, maar biedt kleren die alternatiever en luxueuzer zijn en tot een duurdere prijsklasse behoren. Niet luxueus genoeg, zo blijkt, want rode posters met ‘No COS’ sieren de gevels en ramen van de boetieks in de straat.

Het imago van de straat moet hoog gehouden worden, vindt Sonja Noël van de boetiek Stijl. ‘Ik heb dertig jaar gewerkt om de reputatie van Brussel als modestad naar een hoger peil te tillen,’ zei ze aan Brusselnieuws. Ze vreest dat met Cos de deuren worden opengezet voor andere ketens. Nochtans namen al eerder ketens hun intrek in de Dansaertstraat, zoals Princesse Tamtam of Sandro. ‘Die Franse ketens hebben kleine pandjes. Dit wordt een hele grote winkel.’ Noël vreest dat de keten niet meer zal doen dan teren op het imago waaraan onder meer ‘Stijl’ getimmerd heeft.

De huurprijzen in de straat zijn fors gestegen, waardoor verschillende boetieks al hun deuren moesten sluiten. Het restaurant Au Fond en de ontwerpster Johanne Riss moeten nu plaats maken voor COS, dat wel in staat is die prijs te betalen.

De twee panden, in de Dansaertstraat en op de Nieuwe Graanmarkt, zullen door projectontwikkelaar Gérald Hibert aan elkaar verbonden worden. Zo wordt het een handelszaak van 800 vierkante meter, met twee ingangen.

Behalve de winkeliers vindt ook Alexandra Lambert, directrice van MAD Brussels, een project dat ontwerpers ondersteunt, dat COS en andere ketens in deze wijk geen plaats vinden. Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR) staat haar daarin bij, maar kan verder niets doen. ‘Het is vrijheid van handel.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in