Alle snelle fietsen moeten nummerplaat hebben
Foto: BELGAIMAGE

Iedereen die een elektrische fiets heeft waarmee sneller dan 25 km/uur gereden kan worden, moet die binnenkort inschrijven en van een nummerplaat en verzekering voorzien. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag op basis van informatie van de FOD Mobiliteit.

Sinds maart vorig jaar moet wie een nieuwe, zogeheten ‘snelle elektrische fiets’ koopt die inschrijven, voorzien van een nummerplaat en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) regelen. Dat is een gevolg van een Europese verordening die zo’n fiets als een bromfiets beschouwt.

Wie zijn fiets echter voor maart 2014 kocht, moest hem niet inschrijven. Daar wil de FOD Mobiliteit nu verandering in brengen. Er wordt zo snel mogelijk een datum vastgelegd waarop alle fietsers hun exemplaar moeten ‘regulariseren’. Bij ongevallen kan immers discussie ontstaan met verzekeraars.

‘Snelle elektrische fietsen zijn motorrijtuigen’

'Een fietser die een ongeval veroorzaakt, kan normaal gezien een beroep doen op de familiale verzekering', zegt Joni Junes van mobiliteitsclub VAB. 'Je kan nu echter stellen dat snelle elektrische fietsen officieel geen fietsen meer zijn, maar motorrijtuigen. Wie dus geen BA-verzekering heeft, is mogelijk niét gedekt.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat nog weten dat de politie zoekt naar 'een performant middel' om de snelheid van elektrische fietsen correct te meten.

 

Navraag bij verzekeraars Axa en DIV leverde de volgende gegevens op:

Normale E-Bike ( < 25 km/u)
Standaard Highspeed Bike (25 - 45 km/u)
Luxe Highspeed Bike (25- 45 km/u)
Vanaf 1.799 euro Vanaf 3.500 euro  Vanaf 6.000/7.000 euro
Geen kenteken nodig Kenteken (30 euro) Kenteken (30 euro)
Geen apart huurcontract Verzekering: 153,24 euro (vanaf 30 jaar) Verzekering: 153,24 euro (vanaf 30 jaar)