DSDISCUSSIE. Waarom blijft u in de file staan?
Een beeld van vorige week: tijdens de vakantie staan er meestal minder files, maar woensdag was het mooi weer en dat betekende aanschuiven richting kust.
We staan met zijn allen urenlang in de file: zowel op snelwegen als op kleinere wegen, en lang niet alleen tijdens de spits. En toch rijden we geen kilometer minder. Uit gebrek aan alternatief of uit aangeleerde hulpeloosheid? Waarom blijft u in de file staan? Vond u voor uzelf een alternatief? Of ziet u een oplossing die de files flink kan verminderen? Reageer via de reactieknop rechtsboven of op Twitter met de hashtag #dsdiscussie.

Tijdens de ochtendpits staat er volgens Be-Mobile gemiddeld 241 kilometer file op snelwegen en nog eens 3.350 kilometer file op gewestwegen in Vlaanderen en Brussel. Tijdens de avondspits is dat 169 en 2.937 kilometer, De kostprijs voor al dat aanschuiven loopt op tot 600.000 euro per dag.

En toch blijven we met zijn allen autorijden. Uit aangeleerde hulpeloosheid, of omdat we geen alternatief zien. Ons werk is met het openbaar vervoer niet vlot bereikbaar, de treinen rijden te onregelmatig, een veilige fietsroute is er niet, en met de informatiemogelijkheden kunnen we vrij goed inschatten hoeveel tijd we in de file zullen verliezen - en dat maakt het allemaal weer wat makkelijker te verdragen.

Wat is uw excuus? Waarom blijft u gewoon autorijden? Of heeft u een alternatief gevonden?  Reageer via de reactieknop rechtsboven of op Twitter met de hashtag #dsdiscussie.