In Japan heeft een magneetzweeftrein een nieuw snelheidsrecord gevestigd. De trein haalde tijdens een testrit een snelheid van 603 km/uur.

Daarmee doet de magneetzweeftrein of maglev-trein beter dan de 590 kilometer per uur die dezelfde trein vorige week reed.

De records werden gebroken op een experimenteel spoor tussen Uenohara en Fuefuki, in de prefectuur Yamanashi (ten westen van Tokio). Er werden tijdens de testen geen problemen vastgesteld, aldus nog de spoorwegmaatschappij.

De records hebben te maken met de voorbereidingen voor een maglev-treindienst tussen Tokio en Nagoya vanaf 2027, waarbij de 286 kilometer tussen beide steden in 40 minuten overbrugd zou worden. Dat is de helft van de huidige reistijd met de Japanse hst.

Reizigers zullen de recordsnelheden niet ervaren: in commerciële dienst zullen de treinen een topsnelheid halen van 505 kilometer per uur.

De Japanse regering hoopt de technologie van de maglev-treinen ook in het buitenland te verkopen. Zo zou het land een rol willen spelen bij de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen New York en Washington.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig