Molenbeek op de rand van het faillissement
Het gemeentehuis van Molenbeek. Foto: rr

De gemeente Molenbeek staat op de rand van het faillissement, zo berichten Franstalige media. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) kondigt besparingsmaatregelen aan en legt de verantwoordelijkheid bij haar voorganger Philippe Moureaux (PS).

Volgens de artikels maandag in La Libre Belgique en La Dernière Heure is het huidige gemeentebestuur al maandenlang aan het onderhandelen met haar voogdijoverheid, het Brusselse Gewest, om steunmaatregelen te bekomen. Door de slechte financiële situatie willen de banken de gemeente geen geld meer lenen en zou de betaling van het gemeentelijk personeel in het gedrang komen.

Personeelstoename

Schepmans bevestigt de oorzaken die in de artikels worden aangegeven: van 2005 tot 2012 nam het personeelsbestand toe van 889 naar 1.364, een evolutie die toenmalig minister-president Charles Picqué al in 2011 als zorgwekkend bestempelde. Ook het uitblijven van subsidiebetalingen en een oplopende schuldenlast droegen bij tot de malaise.

‘Het klopt dat wij deel uitmaakten van de vorige meerderheid, maar als burgemeester was het uiteindelijk toch Phililppe Moureaux die de beslissingen nam’, zegt Schepmans.

‘Maar we kijken liever naar de toekomst. De gesprekken met het gewest verlopen positief en als we de maatregelen uit het plan doorvoeren, zijn we binnen drie jaar in evenwicht.’ Onder die maatregelen noemt Schepmans voor 2017 een bevriezing van de dotatie voor het OCMW en de politiezone. Bovendien zou het gemeentepersoneel dat vertrekt de volgende maanden niet vervangen worden.

Doorzichtig

Oppositieraadslid Jef Van Damme (SP.A), onder Moureaux nog schepen van Mobiliteit, spreekt van een doorzichtig manoeuvre. Voor Van Damme is de slechte financiële situatie van de gemeente geen nieuws. ‘De bevolking van Molenbeek is over de laatste tien jaar toegenomen van 75.000 naar 100.000 bewoners. Dat betekent meer uitgaven, maar omdat onze inwoners steeds armer worden, staan daar minder inkomsten vanuit de inkomstenbelasting tegenover’, zegt hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig