Antwerpse modefotograaf Roger Dyckmans overleden
Roger Dyckmans aan het werk. Foto: Bas Bogaerts

Antwerpenaar Roger Dyckmans, die beschouwd wordt als de vader van de Belgische modefotografie, is zondag thuis overleden aan de gevolgen van kanker. Dat is maandag vernomen van zijn assistente. Dyckmans is 72 jaar geworden.

Dyckmans was sinds 1966 actief als fotograaf, na zijn opleiding aan Sint Lukas in Brussel. Eerst maakte hij reportages voor kranten, maar echte bekendheid verwierf hij met zijn modereportages. Hij werkte onder meer voor de bladen Knack, Flair, Elle en Marie-Claire, en ook voor modehuizen zelf. Zijn werk kan worden omschreven als sensueel en elegant.

Hij legde zich ook toe op portretfotografie, onder meer voor het weekblad Humo. Hij fotografeerde bekende Vlamingen uit de politieke en sportwereld, maar ook acteurs en muzikanten. Deze foto’s waren soms kunstwerkjes op zich.

Pionier

Dyckmans was dan ook een pionier van de digitale fotografie en begeesterd door Photoshop. Voor hem was zijn computer een even belangrijk werkinstrument als zijn camera. Fotografie was niet alleen waarneming, maar ook beeldcreatie, vond hij. De jongste jaren legde hij zich toe op kunstfotografie omdat hij daar alle radertjes zelf in handen kon houden.

Zo was hij betrokken bij het Warriors-project, dat kankerpatiënten fotografeert voor het goede doel. In april 2014 werd bij hem zelf kanker vastgesteld.

Dyckmans laat een vrouw en drie kinderen na.