Dagje filerijden kost 600.000 euro
Foto: Photo News

Dagelijks verliezen we zomaar 600.000 euro door in de file te staan. En dat zijn dan alleen nog maar de kosten berekend op basis van de verloren tijd.

In de file staan kost de automobilist én de maatschappij geld, veel geld. Het prijskaartje loopt dagelijks op tot 600.928 euro, zegt Sven Maerivoet, onderzoeker van Transport & Mobility Leuven.

‘Voor iedere personenwagen in de file gaat er elk uur 10,58 euro verloren. Dat is de tijd die je niet aan je werk of andere bezigheden kunt besteden. Dankzij eerder onderzoek kunnen we daar een zekere waarde op plakken.’

Met 36,37 euro ligt dat prijskaartje voor iedere vrachtwagen nog een stuk hoger. ‘Daarin is bijvoorbeeld ook het loon van de bestuurder vervat en het feit dat de getransporteerde goederen onderweg zijn en niet bij de klant.’

Omgerekend naar het aantal file-uren op de snelwegen, zoals opgelijst in het Vlaams Verkeersindicatorenrapport, kost elke spits afzonderlijk gemiddeld 300.464 euro. Dat getal ligt opvallend hoger dan in 2012 (228.780 euro) en 2010 (242.928 euro).

Maerivoet schat dat de totale kostprijs op drukke dagen kan op­lopen tot bijna 3 miljoen euro per dag.

Dat zijn dan alleen nog maar de kosten berekend op basis van de verloren tijd. Meer geavanceerde rekenmethodes houden ook rekening met de gevolgen voor de gezondheid en het milieu.