Google straft sites zonder mobiele versie
Foto: AFP

Websites waarvan geen mobiele versie bestaat, zullen vanaf morgen naar onderen verdrongen worden in de zoekresultaten van Google.

Webmasters over de hele wereld vrezen een ‘Mobilegeddon’, nu Google dinsdag zijn zoekalgoritme wijzigt. Met die wijzigingen zullen sites zonder versie voor smartphone of tablet afgestraft worden en lager op de zoekladder verschijnen. ‘Aangezien alsmaar meer mensen met mobiele toestellen surfen, moeten onze algoritmes zich aan dat gewijzigd gebruik aanpassen’, klinkt het in een mededeling op de Googleblog.

Dat Google wijzigingen plande, is al twee maanden bekend, maar nu is het de Amerikaanse zoekgigant menens. ‘Die verandering betreft elke mobiele zoekopdracht in alle talen wereldwijd, en zal een belangrijk effect hebben op zoekresultaten’, zegt de internetgigant.

Om aangepast te zijn aan mobiele gebruikers moeten sites onder meer voldoende grote letters hanteren en bezoekers makkelijk laten navigeren. Gebruik van inhoud met Adobe Flash is dan weer niet bevorderlijk voor een goede zoekscore.

Het is echter nog niet duidelijk of de nieuwe zoekalgoritmes ook zullen gelden op ‘gewone’ desktopcomputers. Volgens Gary Illyes, manager bij Google, niet, maar experts vrezen dat dit onrechtstreeks toch invloed zal hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig