Voetgangerszone Brussel wordt al eind juni uitgebreid
Het Beursplein. Foto: Photo News

De uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum van Brussel wordt vervroegd naar 29 juni. Dat heeft het stadsbestuur aangekondigd op een persconferentie.

Het gaat om een testfase die na acht maanden geëvalueerd zal worden. Het nieuwe circulatieplan was aangekondigd voor midden juli, maar is nu dus vervroegd. Daarvoor zijn twee redenen: op 29 juni wijzigt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB haar uurregeling voor bussen en die dag loopt ook het schooljaar ten einde, waardoor er een periode met minder verkeer aanbreekt.

In de testfase zullen straten afgezet worden door hekken en bloembakken. Het is de bedoeling dat die obstakels na verloop van tijd vervangen worden door uitschuifbare palen. Garagehouders, 65-plussers en mensen met beperkte mobiliteit mogen de zone wel nog betreden. Leveringen zijn mogelijk tussen 6 en 11 uur ‘s morgens.

Onder meer het Beursplein en de Anspachlaan, waar nu nog volop autoverkeer is, zullen autovrij worden. De voetgangerszone zal bijna verdubbelen (nu zijn al vele straten rond de Grote Markt autovrij), van 35 naar 50 hectare.

Bus 86 wordt omgedoopt tot de 'lusbus' en zal rondom de verkeersvrije zone rijden. 

Geen 'miniring' (hopelijk)

Naas een grotere voetgangerszone en een aangepast busnet, omhelst het circulatieplan voor de Vijfhoek (het stadscentrum dat afgebakend wordt door de Kleine Ring) ook een uitgebreid fietsnetwerk, gewijzigde rijrichtingen voor de auto’s en andere parkeermogelijkheden. Auto's zullen zich in de Vijfhoek via de zogenaamde bestemmingslus naar de gewenste locatie moeten verplaatsen. In die lus worden de straten van slechts één autostrook voorzien. Door die beperking hoopt het stadsbestuur te voorkomen dat er een 'miniring' ontstaat, zoals velen vrezen.

Het plan is niet onbesproken. Er is protest van inwoners en stadsverenigingen. In februari werd al afgezien van de geplande ondergrondse parking onder het Vossenplein.

Hieronder de uitgebreide voetgangerszone. Lichtroos is de bestaande zone, donkerroos de uitbreiding die op 29 juni autovrij wordt.