Schip met 28 overlevenden en 24 lichamen aangekomen in Malta
De lichamen van de 24 drenkelingen worden aan land gebracht in Malta. Foto: reuters

Na de scheepsramp met een vluchtelingenboot voor de Libische kust, is het eerste schip van de Italiaanse kustwacht met overlevenden en lichamen maandagochtend aangekomen in de Maltese havenstad Valletta.

Aan boord van het schip waren alle overlevenden (28) en overledenen (24) die tot hiertoe werden gevonden op de plaats van de ramp. De Italiaanse kustwacht bracht hen naar de Maltese havenstad Valletta.

Journaliste Katrien Vanderschoot zag hoe het schip de haven binnenvoer. ‘Ik zie enkele bemanningsleden die zich klaarmaken om aan te meren. Helaas zie ik ook enkele enkele lichtgrijze zakken, waar vermoedelijk de lichamen van de overleden migranten in werden geborgen. Het is hier muisstil’, vertelt ze op Radio 1.

De overlevenden werden niet afgezet in Valletta, maar worden overgebracht naar het Italiaanse eiland Sicilië. Daar krijgen ze de nodige psychologische bijstand en extra verzorging.

‘Honderden doden’

Hoewel er tot hiertoe slechts 24 migranten dood werden teruggevonden, vrezen zowel de VN Vluchtelingenorganisatie als de reddingswerkers het ergste . Vlak nadat de reddingsoperatie begonnen was, liet de Italiaanse kustwacht al weten dat ‘ze de eerste uren nog naar overlevenden zochten maar daarna vooral naar lichamen’. Verschillende lichamen zouden zijn aangespoeld aan de Libische kust, maar dat wordt niet bevestigd door de Libische autoriteiten.

Bovendien getuigde een geredde bootvluchteling uit Bangladesh zondagavond dat er niet 700 maar 950 vluchtelingen aan boord waren. ‘Velen onder hen waren opgesloten in de laadruimte. Ze maakten geen schijn van kans’, zei hij aan de Italiaanse persagentschappen.

Europese politici reageren geschokt op de ramp en plannen een spoedzitting op maandag .

Eerste beelden van de reddingsoperatie: