Oekraïense nationalisten eisen politieke moorden op
Oles Buzina, een bekende journalist die pro-Russische stukken schreef voor de krant Sevodnya, werd donderdag op straat in Kiev doodgeschoten. Foto: REUTERS

Een tot dusver onbekende organisatie, het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA), heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente politieke moorden in de hoofdstad Kiev. In een brief dreigen de ultranationalisten met nieuwe aanslagen tegen 'vijanden van het volk' of 'anti-Oekraïense personen'.

De voorbije vier dagen werden drie politieke moorden gepleegd in Oekraïne: de slachtoffers waren journalist Sergej Soechobok, Oleg Kalasjnikov van de Partij van de Regio’s en journalist Oles Buzina. Dat brengt de teller van verdachte overlijdens/twijfelachtige zelfmoorden dit jaar op elf: negen oppositiepolitici van de Partij van de Regio’s, de partij van de afgezette president Viktor Janoekovitsj, en twee 'regimekritische' journalisten.

Intussen bedreigt het het Oekraïense Opstandelingenleger ook andere 'opposanten' van de Oekraïense regering. In een aantal e-mails geeft de organisatie hen 72 uur de tijd om het land te verlaten.

Wie zit achter UPA?

Over wie precies achter het UPA staat, zijn de meningen verdeeld. Grosso modo worden vier mogelijkheden genoemd: een bende extreemrechtse psychopaten zonder banden met partij of staat, elementen van de extreemrechtse, in de regering vertegenwoordigde groepen Pravy Sektor en Svoboda, stoottroepen van een Oekraïense oligarch, of de Russen.

In regeringskringen in Kiev wordt voor de laatste optie gekozen. De moorden op de politici en journalisten, allen als 'anti-Maidan' of 'pro-Russisch' gebrandmerkt, zijn het werk van de Russische geheime diensten om het land nog verder te splijten, klinkt het. Bij Buitenlandse Zaken in Moskou werd de aantijging vrijdag weggehoond.

In Amerikaanse media was het idee van opdrachtmoorden voor een oligarch reeds opgeworpen. De oligarch in kwestie zou - zou, bewijsmateriaal werd niet gepubliceerd - Rinat Achmetov zijn, toevallig een oligarch die van twee walletjes at, Kiev en Moskou. Hij zou in die optiek de opposanten hebben doen vermoorden omdat zij 'teveel weten' over de vuile spelletjes van (alle) oligarchen.

Derde optie zijn de ultranationalisten en Ruslandhaters van Pravy Sektor, Svoboda of een of ander 'zelfverdedigingsbataljon'. Onlangs besloot Kiev de 'vrijwilligerstroepen' wat aan banden te leggen door ze onder het gezag van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie te brengen. Dat Kiev nu samenwerkt met extreemrechts, betekent niet dat de vriendschap tussen beide groot is geworden: vele van die neofascisten willen eerst 'de Russen' verslaan en daarna 'Kiev uitmesten', omdat het nog tsjokvol oligarchen zit én omdat de regering naar hun mening niet hard genoeg optreedt tegen de vijand.