VUB-professor Willem Elias neemt ontslag als decaan na omstreden uitspraak
Foto: VUM

VUB-professor Willem Elias neemt ontslag als decaan nadat hij een omstreden boodschap op zijn Facebook-account had geplaatst. Op de dood van Steve Stevaert, die in een verkrachtingszaak betrokken was, reageerde de decaan met een erg vrouwonvriendelijke uitspraak.

‘Professor Elias vindt dat hij door de commotie rondom zijn persoon niet meer de onbesprokenheid heeft om deze functie te vervullen’, zo meldt de VUB op zijn website. ‘Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing.’

In een Facebookbericht had de decaan de schuld van de zelfdoding van SP.A-politicus Steve Stevaert, een vriend van hem, in de schoenen geschoven van de vrouw die de klacht voor verkrachting had ingediend. Daarop ontstond een storm van kritiek.

‘Elias betreurt zijn uitlatingen op Facebook en hij verontschuldigt zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld, alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder. Het laatste wat hij wou doen is verkrachting banaliseren. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden’, klinkt het.

'Schoolvoorbeeld'

In een brief naar de studenten psychologie benadrukt Elias dat hij het zeer jammer vindt dat door zijn uitlatingen de naam van de faculteit en de VUB zijn bezoedeld. Hij gaat ook in op de manier waarop hij door de sociale media en pers behandeld is.

'De wijze waarop ik op social media verguisd ben, is een mooi studieobject. Voor psychologen om te bestuderen hoe iemand zich voelt na met alle zonden van de wereld beladen te zijn, maar vooral voor communicatiewetenschappers. Het wordt zeker een schoolvoorbeeld hoe het gebruik van sociale media verkeerd kan uitdraaien', schrijft hij.   

‘Zulke uitspraken passen niet bij functie’

Ashley Vandekerckhove, die in een blog het ontslag van de decaan eiste, reageert tevreden. ‘Respect voor het feit dat Willem Elias zelf ontslag heeft genomen. Dank om in te zien dat zulke uitspraken niet passen bij de functie’, zegt ze op Twitter. De jonge vrouw, zelf een slachtoffer van verkrachting, vond de uitspraken onaanvaardbaar.

 

 

De Vrije Universiteit Brussel had zich eerder al gedistantieerd van de uitlatingen en had de decaan berispt. Die had zelf ook al zijn verontschuldigingen aangeboden. De functie van decaan wordt opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries. Rector Paul De Knop is ervan overtuigd dat de faculteit de student 'even toegewijd zal blijven opleiden om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties'.