Tien tips om water te besparen
De kraan uitzetten terwijl u zich inzeept, kan al een flinke besparing betekenen
Wie minder water verbruikt, wordt binnenkort dubbel beloond op de waterfactuur. Minister Schauvliege wil een flexibel watertarief introduceren dat zuinige verbruikers financieel beloont, en grote verbruikers meer doet betalen. Met deze tips kunt u uw waterverbruik terugdringen zonder al te veel aan comfort in te boeten.

Een spaardouchekop in de douche kan het waterverbruik met 40 tot 50 procent verminderen.

Neem ook vaker een korte douche dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt 100 tot 150 liter drinkwater. Daarmee kunt u drie keer douchen, of zelfs vijf keer met een spaardouchekop.

Plaats eengreepsmengkranen in de douche in plaats van afzonderlijke kranen (warm en koud). U zal minder lang moeten zoeken naar de juiste temperatuur en bijgevolg minder water verspillen. Een thermostatische kraan is nog beter.

Plaats een spaarspoeltoets op het toilet. Het toilet is de tweede grootste waterverspiller in huis, met zes tot negen liter water per spoelbeurt. U hebt geen spaarspoelknop en wil de inverstering nu niet doen? Een baksteen in de spoelbak vermindert uw verbruik ook al.

Plaats spaarperlatoren op de kranen. Door een normale kraan stroomt tien tot twaalf liter water per minuut, terwijl zes tot acht liter volstaan. Spaarperlatoren brengen lucht in de waterstraal. Dat vermindert het debiet. De druk blijft gelijk.

Gebruik voor het wassen van uw wagen of het besproeien van uw tuin regenwater in plaats van leidingwater. Sproei uw tuin ook op het juiste moment, bijvoorbeeld niet wanneer de zon erop schijnt.

Laat water niet onnodig lopen wanneer u uw tanden poetst of u zich inzeept onder de douche. Per minuut verspilt u makkelijk 5 liter water. Gooi te veel afgetapt leidingwater ook niet zomaar weg. U kunt het nog altijd gebruiken om de bloemen water te geven.

Gebruik zuinige wasmachines en vaatwassers, en verzamel de vuile was tot u er de wasmachine mee kunt volstoppen. Als u elke week een wasmachinebeurt uitspaart, verbruikt u jaarlijke 3.000 liter water minder.

Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Een druppende kraan verspilt algauw vijf tot zes liter water per dag. Een toilet dat blijft lopen door een slecht werkende doorspoelbak verbruikt 25 liter per uur. 

Was uw auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.