IKEA en food: op zoek naar de keuken van de toekomst
Foto: Sam Gilbert

Pakte IKEA vorige week nog uit met een vegetarische versie van hun populaire balletjes, gaan ze op de designbeurs in Milaan nog een stapje verder met het thema food. Ook de keuken speelt uiteraard een rol in onze voedeselbeleving en daarom vroeg IKEA aan enkele ontwerpers hoe de ideale keuken er volgens hen moet uitzien. Het resultaat: een keuken gebaseerd op een speeltuin, een keuken voor mindervaliden die er toch mooi uitziet, en een DIY-keuken voor de doe-het-zelver.

IKEAtemporary is het nieuwe, tijdelijke onderkomen van IKEA in het hartje van Milaan. De volgende zes maanden worden hier allerlei evenementen, lezingen en sessies georganiseerd die dieper ingaan op ons dagelijks leven in huis. Er zullen verschillende thema’s aan bod komen - de toekomst, kinderen en de nieuwe catalogus onder andere - en op dit moment staat alles in het teken van food.

‘Voedsel draait om zo veel meer dan gewoon het eten dat we in onze mond steken’, zegt Marcus Engman, design manager bij IKEA. ‘In de eerste plaats eten we om te leven en overleven. We kunnen niet zonder. Maar het is ook een heel belangrijk onderwerp in het dagelijks leven, en er komt veel meer bij kijken dan de stukjes vlees of vis op ons bord.’ Voedsel draait ook om smaak en genot. Hoe we eten, wat we klaarmaken en waar we koken speelt allemaal een rol. De ervaring er rond is een heel groot deel van de voedselbeleving. We gaan graag op restaurant, proberen graag nieuwe smaken en staan urenlang achter het fornuis.

Hierbij is ook de keuken van groot belang. Praten, huiswerk maken, werken, delen en discussiëren: het gebeurt allemaal rond de keukentafel. Het is voor velen de ruimte waar ze de meeste tijd doorbrengen, dus is het ook logisch dat deze perfect wordt afgestemd op onze noden en wensen. IKEA vroeg aan enkele ontwerpers om hun visie op de nieuwe METOD keuken te geven.

Thomas Sandell en Studio Irvine ontwierpen een keuken waarin mindervaliden ook makkelijk aan de slag kunnen. ‘We wilden een keuken ontwerpen die er niet uitzag alsof ze voor mindervaliden gemaakt was. Die zijn in de meeste gevallen gewoon heel erg lelijk en benadrukken ook de verschillen tussen mensen’, vertelt Marialaura Rossiello van Studio Irvine. ‘We kozen wel voor een mooie, elegante keuken waar iedereen samen in kan werken.’

Ook kinderen hebben specifieke noden, en daar speelt Matali Crasset op in met haar METOD-versie. Ze baseerde zich op een speeltuin met verschillende compartimenten, waar de ouders koken terwijl de kinderen spelen: ‘Je kan heel gemakkelijk wisselen van activiteit: een kruidentuin staat naast het fornuis, en de tafel sluit aan bij het aanrecht.’

Er wordt ook volop naar de toekomst gekeken, en naar de veranderende relatie tussen de mens, voedsel en technologie. In 2013 begon IKEA met Kitchen Revolution 2025 waarin ze op zoek gaan naar hoe de keuken van de toekomst er zou kunnen uitzien. Masterstudenten van de universiteit van Lund kregen de vraag om hun kijk te geven op de veranderende leefpatronen.

Eén van de oplossingen die ze voorstelden, draait rond de DIY-­trend. Steeds meer mensen gaan zelf aan de slag met hamer en verfborstel om spullen in elkaar te zetten of te pimpen. ‘We merkten dat heel veel mensen zelf hun keukens willen samenstellen met onze modulaire oplossingen, en spelen daar nu nog meer op in met het HACKA project.’ HACKA is een verzamelingen low-­tech balken, schragen en haken waarmee je zelf je keuken kan bouwen, aangepast aan je persoonlijke wensen.

Je kan er ook zelf nog andere materialen of onderdelen aan toevoegen: ‘We willen mensen inspireren om zelf iets te creëren met dit systeem en het zich helemaal eigen te maken. Het zijn meer dan gewoon bouwstenen die je samenbrengt, maar eerder de basis waarop je zelf kan verder gaan.’

IKEAtemporary loopt nog tot 30 september in de Via Vigevano 18 in Milaan. Voor meer info kan je een kijkje nemen op de website.