Woensdagavond liep Gisele Bündchen de allerlaatste keer de catwalk op. Brazilië’s grootste trots en één van ’s werelds bekendste topmodellen opende het defilé van Colcci tijdens São Paulo Fashion Week, haar laatste. ‘Het einde van een tijdperk’, zo klonk het in São Paulo. Het afscheid van het übermodel ging dan ook gepaard met heftige emoties.

Tijdens de modeweek in São Paulo doet ieder merk zijn best om het publiek te verrassen en te plezieren. De legendarische rocker Iggy Pop stelde er maandagavond de nieuwste zonnebrillen van Chilli Beans voor. Het label Cavalera nodigde de Yawanawá, een indianenstam uit Pará, uit om hun show op te luisteren. Maar het defilé waar iedereen het al dagen - of zelfs weken - over had, was die van Colcci: het allerlaatste van topmodel Gisele Bündchen.

De Braziliaanse kondigde enkele weken geleden al aan dat ze zou stoppen met catwalkwerk. Het is welletjes geweest. Gisele koos São Paulo uit om afscheid te nemen, de plek waar haar carrière twintig jaar geleden begon. En als hulde aan een bloeiende samenwerking met het label Colcci zou hun show haar laatste worden.

Colcci kan je met de beste wil ter wereld geen designerlabel noemen. Het commerciële merk produceert streetwear dat in zowat elk Braziliaans shoppingcentrum terug te vinden is. Maar dat is bijzaak. Want Colcci heeft Gisele Bündchen enkele seizoenen kunnen strikken om hun shows tijdens São Paulo Fashion Week te openen. Het is dankzij Gisele, die sinds 2004 de hun defilés opent en in de campagnes verschijnt, dat het merk in Brazilië én wereldwijd hoge toppen scheert. De outfits die Gisele tijdens de defilés showt, worden in hogere oplage geproduceerd dan de andere outfits. Ze zijn immers in een tel uitverkocht.

De Colccishow is de laatste van de dag. Het is 20.45 uur wanneer de deuren van de zaal opengaan, een halfuur later dan gepland. Alle 800 zitjes in de tent in Parque Villla-Lobos zijn bezet. Gisele’s echtgenoot Tom Brady, vader Valdir en moeder Vania en sterren als Caetano Veloso en Bela Gil kijken toe van op de eerste rij. In de ‘pit’ - de plek gereserveerd voor fotografen - zit de internationale pers. Joana, een Portugese journaliste die uitgenodigd is door SPFW vertrouwt me toe dat Gisele aan het werk zien de voornaamste reden is waarom ze de uitnodiging aanvaardde. Wanneer het model de catwalk op loopt, valt Joana’s mond open van verbazing. Ze is in extase. ‘Magisch.’

Gisele is in topvorm en doet waarvoor ze gekomen is. Het model - gekleed in een wit, kanten minijurkje - zwaait met haar heupen, lacht zo breed mogelijk en poseert extra lang voor de fotografen. Haar man, de American football-ster Tom Brady, roept haar toe: ‘Hot momma!’ Gisele pinkt een traantje weg. Het publiek is door het dolle heen, enkele fans springen de catwalk op en geven hun idool een zelfgemaakte spandoek. Gisele is hun grootste trots. Ze is één van de weinige Braziliaanse sterren dat wereldwijd gekend is en wordt daarom op handen gedragen. Ze is voor vele Brazilianen een icoon en voorbeeld, hun muze en deusa (godin).

Gisele nam niet alleen afscheid van de runway, ze vierde tevens haar twintigste verjaardag in de modebusiness. De carrière van Bündchen begint wanneer ze op haar dertiende gescout wordt tijdens een schoolreisje naar São Paulo. (Ze is geboren in 1980 in het dorpje Três de Maio, in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul.) In 1996 maakt ze haar catwalkdebuut tijdens New York Fashion Week. De Britse ontwerper Alexander McQueen boekt Gisele voor zijn defilé The Golden Shower in 1997 en geeft haar de bijnaam The Body. Het wordt haar grote doorbraak.

Ze komt op de cover van British Vogue terecht - the return of the sexy model blokletteren ze - en poseert in campagnes van Missoni, Chloé, Dolce & Gabbana en Versace. In 2000 schopt ze het van model tot supermodel, dankzij lingeriemerk Victoria’s Secret dat haar een contract van 25 miljoen dollar aanbiedt.

Gisele staat sinds jaren in de Forbes lijst als best betaalde model. Vorig jaar verdiende ze 47 miljoen dollar dankzij lucratieve deals met Chanel en H&M, Pantene en Oral-B. Volgens British Vogue prijkte Gisele tijdens haar carrière op 600 magazinecovers. Alleen prinses Diana deed beter. Stilisten, journalisten en fotografen prijzen Bündchen om haar doorzettingsvermogen, professionalisme, toewijding, passie en positieve energie.

 

Bye bye Gisele! #spfw #colcci #giselebundchen

A video posted by Kim De Craene (@kimdecraene) on

 

In een interview met de Braziliaanse krant Folha de São Paulo gaf Gisele vorig weekend meer uitleg over de reden voor het afscheid. Ze wil zich focussen op familie en vrienden. ‘Ik ga zeker niet met pensioen’, zegt ze. ‘Ik blijf werken voor de rest van mijn leven. Ik blijf openstaan voor kansen en laat het leven lopen hoe het loopt. Wie weet ga ik toch terug defileren, voor speciale gelegenheden.’ Waarom ze specifiek afscheid neemt van de catwalk? ‘Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Mijn lichaam zegt me welke job de moeite waard is en welke niet. En het vroeg me te stoppen met de runway.’ Moe is ze niet verzekert het model, wel voldaan.

‘De catwalk is de plek waar het allemaal begon, op mijn veertiende. En nu is de catwalk een einde: defileren voegt niets meer toe aan mijn leven of carrière. Ik wil niet nog meer van hetzelfde doen. Wat catwalks betreft, heb ik alles gedaan wat ik kon doen. Ik maak nu liever tijd vrij voor nieuwe projecten.’ Welke projecten dat zijn, daar blijft Bündchen vaag over. ‘Persoonlijke projecten en dromen. Maar over dromen praat men niet, men werkt om ze werkelijkheid te maken.’

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.