Na een nieuwe tragische ramp met migranten in de Middellandse Zee zwelt de kritiek aan op de lauwe aanpak van Europa. AZG schiet daarom zelf in actie.

Artsen Zonder Grenzen in België is van plan om in mei een reddingsactie voor vluchtelingen op te zetten in de Middellandse Zee. Dat bevestigt woordvoerder Christof Godderis aan De Standaard. Meer details kan Godderis nog niet geven. Hij zegt wel dat AZG in actie schiet omdat er sprake is van een grote humanitaire crisis en Europa niet genoeg doet.

AZG volgt daarbij het voorbeeld van AZG Nederland, dat vorige week besliste om samen met het Italiaans-Amerikaanse miljonairsechtpaar Catrambone bootvluchtelingen in de Middellandse Zee te gaan redden.

Bij een nieuwe ramp met vluchtelingen, 120 kilometer voor de Italiaanse kust, zijn op 13 april mogelijk 400 mensen om het leven gekomen. De kritiek zwelt aan op de landen van de Europese Unie omdat ze onvoldoende doen om de voorspelde toevloed van vluchtelingen over de Middellandse Zee op te vangen nu het lenteseizoen aangebroken is.

Antonio Guterres, hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de VN, maakte gisteren duidelijk dat de EU niet genoeg doet om te voorkomen dat mensen massaal verdrinken voor de kusten van Europa: ‘Dit ongeval bewijst enkel hoe belangrijk het is om een robuuste reddingsoperatie in de Middellandse Zee te hebben. Spijtig genoeg werd Mare Nostrum nooit vervangen door een gelijke capaciteit om mensen te redden.’

Lees hier meer over waarom de EU-lidstaten geen zin hebben in grootschalige zoekoperaties.