Zeldzame kapel van 2.300 jaar oud ontdekt in Egyptische Zonnetempel
Een stuk gegraveerd basalt, deel van de kapel. Foto: AFP

In de zonnetempel van Heliopolis in Caïro zijn archeologen op de overblijfselen van een faraonische kapel gestoten. De zeldzame ontdekking zou meer dan 2.300 jaar oud zijn. Dat meldt het Egyptische ministerie van Antiquiteiten dinsdag.

‘Het is de eerste keer dat we een kapel ontdekken op de site van de zonnetempel’, zegt minister Mamdouh al-Damati. Een team van Egyptische archeologen heeft ‘uitgebeitelde stukken basalt’ gevonden die ‘het onderste deel van de kapel van farao Nectanebo I’ uitmaken.

Nectanebo I was farao in de vierde eeuw voor Christus en was de stichter van de 30ste dynastie, de laatste dynastie van farao’s voor Egypte onder Perzische overheersing kwam te staan. Kort daarna werd het rijk veroverd door de Grieken, die er het Ptolemeïsche rijk stichtten. Daarna werd Egypte in het Romeinse Rijk geïntegreerd.

De archeologen ontdekten behalve de kapel ook een deel van een standbeeld van Merenptah, de vierde Egyptische farao uit de 19de dynastie en de zoon van Ramses II. Het beeldhouwwerk beeldt Merenptah al knielend af, waardoor afgeleid kan worden dat het een goddelijk offer voorstelt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in