Museum brengt ode aan ‘lelijkste' handtassen

Wat is mooi en wat is lelijk? Onder het motto ‘over smaak valt wel te twisten’ buigt tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam zich over deze filosofische kwestie met een tentoonstelling over handtassen. Want wat men dertig jaar geleden mooi vond, is niet meer onze smaak . En waar de een zweert bij krokodillenleer, is er volgens de ander niets gruwelijker.

De tentoonstelling maakt je bewust van de manier waarop je je oordeel vormt over mooi en lelijk. Om te beginnen is er het gebruik van (exotische) leersoorten in kleding en accessoires: de ene ziet het als een statussymbool, de andere gruwt ervan.

In de jaren zeventig waren slangen, krokodillen en struisvogels aan je arm een vanzelfsprekendheid, maar sinds 1973 mag men deze exotische diersoorten niet meer zomaar vrij verhandelen.

Ook over de vorm van een tas valt te discussiëren: zo is er de kunstenaar James Piatt, die tassen maakte in de vorm van een vondeling en het huisdier van Paris Hilton. Naast deze opvallende exemplaren komen ook iconische modellen aan bod, zoals de Kelly bag van Hermès, volgens sommige een droomtas, volgens anderen doodsaai.

Wat we mooi en lelijk vinden, wordt bepaald door welk type we zijn: waar de één van minimalisme houdt, kiest de ander liefst voor kleurrijke ontwerpen. Op deze interactieve tentoonstelling ontdek je ook welk smaaktype je bent.

De tentoonstelling ‘Ugly, over smaak valt wel te twisten’, loopt nog tot 19 juli in tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam. Meer info op de website.