Adidas sleept Marc Jacobs voor de rechter
Foto: AFP

Een nieuwe week, een nieuw geval van plagiaat. Deze keer heeft sportgigant Adidas de Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs in het vizier. Enkele stukken uit diens (onlangs geschrapte) tweede lijn vallen niet in de smaak bij het sportmerk.

De Duitse sportgigant diende vorige week een klacht in bij een rechtbank in Oregon tegen de Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs, naar aanleiding van enkele ontwerpen uit de recente wintercollectie van diens tweede lijn Marc by Marc Jacobs.

Enkele kledingstukken (die weliswaar niet tijdens de catwalkshow werden getoond) hebben vier dunne strepen op de mouwen, gelijkaardig aan de drie strepen en het bekende logo van Adidas, dat ook terugkeert op hun kleding en schoenen.

Volgens het sportmerk zou het New Yorkse kledinglabel (waarvan vorige maand werd aangekondigd dat het voortaan opgaat in de hoofdlijn) de strepen opzettelijk hebben gebruikt, ‘om verwarring te creëren en consumenten te laten geloven dat de kleding werd geproduceerd door Adidas’, aldus The Fashion Law dat ook foto’s heeft van de stukken.

Dat zij wel vaker samenwerken met bekende ontwerpers zoals Raf Simons en Stella McCartney, maakt het nog moeilijker voor de consumenten om het onderscheid te zien, meent Adidas en bovendien zijn er een aantal verkooppunten waar beide collecties beschikbaar zijn.

De sportgigant wil niet alleen dat alle desbetreffende stukken meteen worden vernietigd, maar eist ook een schadevergoeding van de Amerikaanse ontwerper. Indien een rechter deze zaak bestempelt als plagiaat, zou die wel eens kunnen oplopen tot enkele miljoenen.